Učitelj

312 Учитељ

дужан је положити у готовом новцу сваки ученик при уписивану у школу или универзитет.

Универзитетске и школске власти предаваће одмах ове таксе Државној Хипотекарној Банци.

Из средстава овога Фонда покриваће се сви - трошкови, који се односе на здравствену заштиту ученика: на плате школских лекара, издржавање школских поликлиника, лечење болесних ученика и оснивање установа за здравствену заштиту ученика.

Министар Народног Здравља у споразуму са Министром Просвете прописаће уредбу о управљању Фондом и нанину трошења средстава Фонда.

Не може се можда учинити приговор оснивању овог Фонда у колико се то односи на“ средње и стручне школе и на универзитете, јер то су школе које се уче по својој вољи и онај који хоће да их учи, нека и плати што му се тамо разреже. Али увођење ма какве таксе, па и здравствене, за ученике основних школа не одговара демократским одредбама нашега Устава и закона о народним школама, нити принципу обавезне наставе у основној школи. Јер чл. 16. Устава вели: „Основна је настава државна, општа и обавезна. Државна се _ настава даје без уписнине, школарине и других такса“. Исто | тако и чл. 4. Закона о народним школама вели: „Похођење је основне школе обавезно. Настава је у њој бесплатна“. Према томе, за ученике основних школа не може се уводити никаква такса при упису, па ни здравствена, већ се ученицима освов. школа лекарска помоћ указује онако као и војницима, бесплатно, као што им треба и друге потребе давати бесплатно у смислу обавезне наставе. Јер потреба обавезне наставе проистиче из државних разлога: да се ниво народа у културном погледу подигне. Нека се Закон о народним аиколама и измени финансијским законом, али се чл. 16. Устава не може изменити финанским законом, већ променом Устава.

Пошто је основна школа државна установа која радиу интересу свих, то су сви дужни да је прирезом издржавају, а не само они чија деца иду у школу, јер већи морално интелектуални ниво народа је у интересу свију.

Даље, уведена такса ни у ком случају се не би могла правилно и равномерно искористити, јер лекарску помоћ