Učitelj

314 Учитељ

свете образовао је једну комисију за израду тог пројекта. У комисији су наши истакнути педагози: г. г. Ог. Шевић, проф. универзитета, Ог. В. Р. Младеновић, београдски школски надзорник, Ог. Б. Крстић, инспектор за учитељске школе и Dr. Спасић, проф. учитељске школе. Чланови ове комисије, пре него што пређу на рад у појединостима, хтели су да чују у једној начелној дискусији и мишљење нашег учитељства представљеног у Учитељском Удружењу. Тога ради обављена је заједничка седница Главног Одбора Југословенског Учитељ. Удружења, Управе Повереништва Београд, изасланства удружења слушалаца В. П. Школе и г.г. чланова комисије. Донесена је одлука, да нови закон о учитељским школама треба да осигура будућим учитељима веће образовање и да им с тим у вези обезбеди и већа права.

Гусларска утакмица. — 6. новембра, т. г. Народна Од. брана је организовала две гусларске утакмице: по подне у 3 часа утакмицу гуслара у Соколани Друге Београдске Гимназије, а у вече у 8 часова јавно гуслање у дворани Новог Универзитета. Народна Одбрана је ово учинила по жељи Српског Кола из Алипашиног Моста код Сарајева. У Београд. је дошло 14 такмичара одабраних од 85 гуслара колико их. је било у Сарајеву ' на „предутакмици. Београд их је са одушевљењем дочекао.

Слава у Заводу глувонеме деце. — Дан смрти Стевана Дечанског, 24. новембра т. г. прославио је као своју славу Завод за васпитање глувонеме деце. Домаћин славе био je Tr. Ђорђе Вајферт, председник друштва које се брине о овој, · хуманој установи. После сечења колача обављена је друштвена скупштина, на којој су поред осталога изабрани и нови: чланови управног и надзорног одбора. Мора се човек дивити оним људима, великим душама, који се без икаквог личног интереса, без икакве награде, брину о оној деци коју је при-

рода. лишила једнога најважнијег чула и способности говорног изражавања;

Распис Министарства Војске и Морнарице. — Господин Министар Војске и Морнарице објавио је на питања разних. ·