Učitelj

320 Учитељ

комисији стављено је у дужност да проучи мишљења појединих министарстава и поново изради нацрт уредбе у смислу чл. 226 финансијског закона за 1927 и 28 годину.

Истом одлуком одређене су и границе у којима се мора. кретати овај нацрт и саме директиве новог нацрта. Ове директиве гласе:

1) принадлежности чиновника и | службеника смеју се, узимајући за основ досадашњу поделу, регулисати према важности и одговорности рада који поједини чиновници врше као и трајање чиновничке службе, с тим, да се буџетом одобрени кредити на ове издатке не смеју прекорачити.

2) одредбе о пензијама имају се изменити и допунити тако да се с једне стране спречи неоправдано оптерећење државе, а с друге стране да се обезбеде они државни чиновници и службеници који су напунили године службе, или, који су, служећи државу, остали неспособни за рад.

У томе циљу комисија ће допунити одредбе које говоре: о условима под којима се стиче право на пензију; о условима под којима чиновник може бити пензионисан и о времену, које ће служити за основицу одређивања пензије.

Ово се неће односити на чиновнике који су пензионисани пре ступања на снагу ове Уредбе.

3) да се дисциплински поступак може изменити и допунити у толико, што се надлежност за дисциплинско суђење може пренети на нарочите дисциплинске судове, који ће се: образовати у ресорима појединих министарстава, с тим, да се у тим случајевима, за највеће казне, може задржати компетенција Државног Савета.

4) na се пропишу прелазна наређења, потребна ради извршења ових допуна и измена.

5) Уредба о разврставању чиновника и службеника грађанског реда, као и саобраћајних чиновника, имају се заједно са одредбама закона, који су са њом у вези, изменити и до-

_пунити тако, да се отклоне сви недостатци, који су се у току

њихове примене показали као неумесни. Хрон. Власник за Учит. Удружење “ Уредник Ј. С. Учитеља МИХ. М. СТАНОЈЕВИЋ

ВЛАДА К. ПЕТРОВИЋ Смиљанићева 35. Београд.