Učitelj

Хроника . 888

потребу, да ова комисија размисли и о народном просвећивању, о програму рада на том пољу, каква основна школа треба нашем народу, јесу ли данашње добре и одговарају ли намењеном циљу и ако не одговарају шта је узрок томе. Најзад је говорио г. помоћник министров, који је по одласку г. Министра руковао седницом, па је изабрата комисија која ће израдити питања о којима ће се дискутовати а и за која треба прикупити потребан материјал из министарстава Просвете, ТТрговине и Привреде. У комисију су ушли г. г. Јеремија Живановић, С. Марковић, И. Пријатељ, Д. Коренић, Ј. пара и Матићевић.

Пензионисање г. Др. Бранислава Петронијевића. — Познати наш научар светскога гласа г. Ор. Бранислав Петронијевић, професор београдског универзитета, пензионисан је пошто је нгвршио године службовања потребне за пуну пензију. И ако је још могао радити на универзитету г. Петронијевић се пензионисао, како сам вели, да би начинио места другоме млађем професору и да би се од сада могао више бавити науком и књижевним радом. Предмет г. Петронијевићев је био философија особито психологија, али се са дубоким познавањем бавио и другим гранама. Важи као особит. дијалектичар и његових се предавања човек не може сит наслушати, тако су занимљива. Наш орган „Учитељ“ имао је част и срећу, да на њему сарађује с времена на време и г. Петронијевић. На растанку његовом са школом ми му желимо да још ради дуго и дуго!

Нова комисија за израду уредбе о изменама закона о чиновницима. — Г. Министар Правде овлашћен је финансијским законом да изради уредбу о изменама закона о чиновницима. Он је ради тога био образовао једну комисију која је израдила један нацрт за ову уредбу. Нацрт је тај затим достављен свима Министарствима, да по њему ставе примедбе. _ И то је ових дана свршено, све су примедбе достављене г. Министру Правде. Да би се из свега тога израдио нов нацрт уредбе за Министарски Савет, г. Министар Правде је образовао комисију у коју су ушли: г. г. Лаза Урошевић, судија Касационог Суда, г. Милан Струнџалић, судија Касационог Суда и г. Стојан Лазић, секретар Касационог Суда. Овој.