Učitelj

Историја Педагогике 489

ИСТОРИЈА ПЕДАГОГИКЕ

"Раш (аре Развитак педагошке мисли у Француској

Два су утицаја могућна у васпитању детета: спољашњи и унутрашњи. Дете је тако рећи као тесто, које се по вољи може моделисати, зато је и могућно инспирисати му жељу за прогресом. Може му се натоварити читаво бреме сваковрсног знања или му сугерисати вољу, да их оно само што пре задобије. Једном речју: постоји дресура и постоји васпштање. Свака педагошка доктрина садржи у себи извесан део дресура,, као и један део васпитања. Једна пак школа разликује. се од друге по томе, у каквој су сразмери заступљена код ње ова два елемента, од којих је први ауторитативнији а други либералнији. Каква је формула француске школер

ж = =

Француска педагошка школа постала је тек у 16 столећу У Средњем Веку педагогика је интернационална. Једни те исти уџбеници дају студентима свију народа подједнако тумачења о Аристотелу. Тек за време Ренесанса јавља сеу Француској реакција противу сколастике, а као последица утврђују се оригиналне црте француске педагогике.

Да би се разумео овај нови покрет, потребно је подсетити се одлика схоластичарског васпитања. Одмах, на први поглед, то васпитање изгледа врло погодно за буђење једнога духа: ђаци су били принуђени, да сами налазе заи против разлоге по сваком предмету и питању. За сваку мисао морали су наћи најтачнију и најцелисходнију форму. И како онда њихов суд, подчињен таквим пробама и искушењима, не би био изоштрен и извежбан»г Али, у дискусијама те школе, последњу реч није водио разум, већ уџбеник — дух се савијао испред ауторитета. Зато и борба идеја није била ништа друго до проста игра речи а очевидна веза у доказима, у ствари само прост развитак једног вербалног механизма. Претендовало се на изучавање вештине мишљења а стварале се само интелектуалне рутине, тежило се формацији духова а стварно се фабриковале силотистичке машине.