Učitelj

492 Учитељ

освештано право на првенство у настави. Даље, ђак ће ићи постепено од конкрешног апсшракшном. Чак и у граматици, доносиће се правила и закључци само на примерима прочитане лектире. Идеје ће се тек онда предавати ученицима, кад буду способни да их схвате.

Мада су се у овој последњој тачци Јансенисте разликовале од Декартоваца, ипак су они својом доктрином и методом, која је давала пуну важност људскоме мишљењу, у ствари били верни ученици Декартових идеја.

Фенелон, врло мало близак Јансенистима, у погледу васпитања припада истој групи, у којој су Арнолд и Никол. Сва тројица поштују дете и цене његову слободу мишљења. Фенеленов је програм: Да се у првим годинама води брига о шелу, и да се не хита с наставом а кад дође погодан моменат, треба подстицати дечју дриродну радозналост. Ваља избегавати замор пажње а да би се ово постигло, наставу учинити разноврснијом. Мскористити сваку прилику, да се представе индиректно улију у детињу душу. Поступати пажљиво са дечјим погрешкама и поправљати их заобилазним путем. Укратко, он тражи слободу детета и што већу апстиненцију васпитача. Неке од ових мисли подсећају на Рабле-а, а неке наговештавају скори долазак Жан Жак Русоа.

У 17. столећу су Фенелон а још више од њега Јансенисти прави револуционари. Само што они своје смеле идеје не спроводе конзеквентно до краја. Тако н. пр. у васпитању женске деце не примењују све оне принципе, које спроводе у васпитању мушкараца Жакелина Паскал, која у овом погледу изноби званично гледиште Гор Ројала“), изгледа да се боји образованих и мисаоних жена. Она тражи, да се женској деци обогати памћење и да тако снабдевене успо- · менама, не осећају доцније потребу за новим знањем. Фенелон је ипак слободоумнији: он тражи да жена сазна и научи све оно, што ће јој бити потребно за неговање деце. Али он то тражи само с обзиром на породицу, развитак личности једне жене њега се не тиче. Његови савременици су још конзервативнији. Они се инспиришу било његовим, било идејама Јансениста, али их ублажују мишљењима и идејама с других

1) Чувени завод Јансениста.