Učitelj

Историја Педагогике 495

бодан. Драгоценије је знање стечено у слободи, него оно које се силом натура. Ако пак злоупотреби своју слободу, природа ће га казнити. Тако Русо још у 18. столећу скицира Спенсерову шеорију о природним санкцијама.

Од 12—15 год. дете постаје човек, јер размишља и суди. Потребно је сада дати хране његовим интелектуалним способностима. Коју хрануг Ону која се у природи налази. Посматрајући звездано небо научиће астрономију, путујући по свету географију а механику радећи неки занат. Граматику и историју још неће учити, јер му књиге неће бити потребне, имајући пред собом стварност. Књиге му дакле нису потребне, јер ће се учити у стварности предмета и појава. Да ли овде може бити реч о каквој настави» — Не. Дете ће само прикупљати потребан материјал ради стицања знања.

Најзад од 15 те године настаје доба осећања. Тек после 15-те год. могуће је говорити једном младићу о религијским и метафизичким проблемима, може се приступити његовом моралном васпитању. Религијско и морално васпитање изводе се у пуној слободи, као што је то случај са физичким и интелектуалним васпитањем. Емило ће сам изабрати своју религију. Али, доба осећања није само доба религије и морала, већ је у исто време и доба љубави. На свом путу Емило ће срести Софију. Русо мисли да она мора бити однегована и васпитана не за њу саму, већ за Емила.

Ми немамо потребу да ценимо вредност Русовљевог Емила, већ да му одредимо место у Француској педагошкој литератури. То место је веома значајно. Емило је допуњаван, критикован... Доказивало је се, како васпитач не може бити изван друштва, и да он свога васпитаника мора прилагодити друштвеној средини. Али је Русовљев значај ипак врло велики. Он ће доцније вршити сталан утицај на све оне, који се буду интересовали педагошким проблемима. Кант, Базедов Пестолације, Спенсер и Толстој за своје чувене и сјајне теорије у многоме ће дуговати Русоу. Једна од његових најплоднијих идеја, јесте о разним степенима узраста код детета. Истина, он је овде претерао, повлачећи између појединих доба дечјег узраста такве провалије, које живот у свом току не познаје. Даље, дете није искључиво нека врста мале живо-