Učitelj

504 Учитељ

поверењу према људима, без кога нема демократије, осим · полицијске. -

На крају свеске програма налазе се тачне белешке о учениковом долажењу у школу. Најзад се посебно истиче, у којим предметима ученик показује споро напредовање.

Пошто је реконструкција наставног плана најважнији корак у завођењу система индивидуалне наставе, посветили смо јој највише места. Старали смо се, да што конкретније представимо колико су захтеви програма наставног плана специфични. Овај пример је нарочито поучан за нас сада, кад се спремају нови наставни планови. Пројекту Министарства се с правом замерило, да је био сувише општи и неодређен. Пошто по затварању Педагошке школе Коменског немамо више у нашој Просветној Централи оделења за студије, то нам није било могуће израдити пројекат наставног плана на упоредној бази.

С чешког Б. Лукићка,

учит.

МЕТОДИКА.

про. 6. П. Аржанов:

| Битност и садржај географије

— Наставак —

Улога човековог елеменша у географији. — Према раније датој дефиницији битност географије налази сеу тумачењу и утврђивању у законском реду узајамних односа свих сусређених особина на датом простору земљине површине, Овим се јасно решава и постављено питање. Само се по себи разуме, да човек игра на земљи тако важну улогу да се не може искључити из географске области. Наша би зграда остала без крова. Како оправдано примеђује Ф. Рацел' »није могуће претставити земљину површину без људиим продуката њихове радљивости“. С друге стране је тако исто неправилна тежња истаћи човека на прво место уопште и