Učitelj

Педагошки преглед | 5338

школама, али је стварност показала да наде нису задовољене, и да се таквим „случајним поучавањем“ не може постићи жељени циљ грађанског образовања. Ако се желе извући све користи од ваљано постављене грађанске наставе по наче лима која су овде изложена, нужно је да и политичко-економско образовање учитеља свих школа буде савесније изведено, проширено и продубљено, теоретски боље основано и са животном праксом доведено у ужи однос. Разуме се да, за учитеље основних школа, ово ће све зависити од тога, какво ће њихово образовање у будућности бити. Ако сеи за њих усвоји високо образовање онда ће тај посао бити лако изводљив. Исто то важи и за наставнике виших школа. Одбор је великом већином одлучио, да се у будуће, од свих наставвичких кандидата захтева доказ грађанског општег образовања. Ако хоћемо да васпитамо једно грађански боље поколење, онда морамо имати и једно грађански боље спремно учитељство. Изражена је жеља да се држе предавања о грађанској науци за слушаоце свих факултета, с најмање четири часа недељно; овде би дошло и увођење у народну привреду. Само треба имати на уму, да научна грађанска и привредна предавања, каква се држе за правнике, услед тога

што су преопширна, нису погодна за ову сврху. За наставнике виших школа, чији специјалан предмет има да буде трађанска наука, постављају се наравно виши захтеви. За наставнике грађанске наставе треба увести нарочити допунски испит, слично оном који у Пруској постоји за наставнике философске пропедевтике, историје уметности и др. предмета. Требало би да сви наставници историје стекну наставничко -оспособљење за грађанску наставу. Захтева се такође и држање научних курсева из грађанске науке за све оне наставнике који се већ сада налазе у служби.

Закључци школ. конференције

· 1.) Прожимање свег наставног градива и школ. живота, «свих врста школа, духом грађанског осведочења, јесте основна претпоставка за сваки успех у настави грађанске науке.

29 С планом изведена подела појединих делова државнонаучне области на поједине предмете и разредне часове чини подлогу наставе у грађанској науци.