Učitelj

552 Учитељ

сами, макар у просвети морали чинити друге жртве, морати изаћи са амандманом да омогућимо да се и од!1. априла могу постављати учитељи ових школа,“

Одликовања. — Уобичајено је да се о великом народном и школском празнику Св. Сави одликују заслужни просветни радници, па и учитељи основних школа, и тако је учињено и ове године: на предлог Министарства просвете одликован је о Св. Сави велики број учитеља орденом Св. Саве петим редом неколико учитеља орденом Св. Саве четвртим редом и четири учитеља орденом Св. Саве трећим редом. Ово је лепа пажња Министарства према школским радницима, само бисмо у лепој намери скренули пажњу на једну ствар: док се пети степен може дати као признање за рад свакоме учи-_ _тељу који је пензионисан са пуним годинама службе или је већ на заранцима свога службовања, дотле мислимо да је за четврти и трећи степен потребно напоменути зашто је ко одликован. То би било као утакмица и подстрек ка јачем школском и ваншколском раду.

Смрт Љубе Јовановића. — 10. фебруара, т. г. умро је

у Београду и сутрадан сахрањен Љуба Јовановић, академик, политичар и народни посланик. Пок. Љуба Јовановић рођен је у Котору, 1865. г. где је свршио основну школу и гимназију, па је онда прешао у Београд, где је свршио филозофски _ факултет. Нарочито се бавио историјском науком, затим политиком која га је због његове личне вредности истицала на високе положаје у држави: био је председник народне скупштине, министар унутрашњих дела, министар просвете, министар вера ит. д. Као министар просвете после Балканског Рата јако се заузимао за уређење школских прилика у Јужно Србији, и његова је сасвим оправдана пракса, да се школски надзорници бирају преко Главног Просветног Савета, која је касније напуштена из политичких разлога, а то се, дабоме после светило и школи и учитељима и Министарству просвете. Пок Љуба Јовановић одликовао се и великим родољубљем. Слава му!