Učitelj

Хроника 953

Комисија за учитељски распоред. — Главни Просветни Савет је кандидовао и г. Министар просвете потврдио као чланове комисије за овогодишњи учитељски распоред г. г. Милисава Марковића, управитеља београдске женске учитељске школе, Михаила Симића, професора прве мушке гимназије у Београду, Петра Вуксановића и Вујицу Петковића учитеље из Београда. Председник ове комисије је г. д-р Марко Крстић, начелник основне наставе.

Међународни учитељски Конгрес у Берлину. — У току месеца априла, т.г. обавиће се међународни учитељски конгрес у Берлину, на који је позвано и наше учитељско удружење као члан мећународне учитељске федерације, Званично је позвано на конгрес и наше Министарство просвете као и београдска општина. На конгресу ће се реферисати о разним школским питањима нарочито о разним новим школским. правцима, а референти по овим питањима биће најистакнутији немачки школски радници. Политичка питања неће се расправљати и то је нарочито наглашено. Министарство просвете ће на овај конгрес послати једног а можда и више изасланика, београдска општина 2 – 3 учитеља а Југословенско Учитељско Удружење представљаће председник Извршног Одбора са неколико чланова из Одбора и члановима које буду делегирала Повереништва.

Преглед уџбеника за основне школе. — Министарство просвете је наредило свима писцима и издавачима уџбеника за основне школе, да до 1. априла, т. г. пошаљу Министарству просвете своје уџбенике, како би их Главни Просветни Савет могао прегледати јесу ли према новом наставном програму. Поводом ове наредбе, Књижарско Удружење у Бео: траду упутило је молбу Министарству просвете, да претходно регулише питање о томе да ли на преглед треба подносити и уџбенике за [1 и П разред основне школе или су уџбеници забрањени за ове разреде, као што је једном приликом напоменуто од стране Министарства и његових органа, и да ли на преглед треба подносити и уџбенике за познавање природе, пошто је у самом програму на једном месту изрично