Učitelj

+

Хроника 555:

дужним школама 86.150 ученика, што укупно износи у целој Краљевини 797.475 ученика. У забавиштима је било на 1000: становника 2 ученика, у основним школама 57 ученика, у продужним школама 7 ученика; свега 66 ученика на 1000 становника. На 100 квадратних километара било је у забавиштима [2 ученика, у основн. школама 247, у продужкној, школи 35, свега 321 ученик.

Недеља противу туберкулозе. — На заузимање београдског општинског санитета, чији је шеф вредни и енергични лекар и хигијеничар г. д-р Хранислав Јоксимовић, предузета: је у Београду од 19—26. фебруара, т. г. такозвана пропаганда противу туберкулозе која немилосрдно коси наш народ у свима крајевима, па и у Београду. Пропаганда је вршена предавањима од стране лекара. Београдским учитељима говорио је о томе на београдском учитељском збору г. др Антић, лекар и професор медицинског факултета.

Посебна дидактинка д-р Душана Рајичића. — Ових дана: изашла је из штампе „Посебна Дидактика, свеска друга: Настава матерњег језика са наставом почетног читања и писања“ од г. д-р Душана Рајичића, професора београдске Више Педагошке Школе. Цена 25 динара. Може се набавити код. писца у Београду, Даничићева ул. бр. 2. и у свакој књижари. Ми'ово дело једнога од наших најбољих методичара за осн, школе, г. Рајичића, топло препоручујемо свима читаоцима „Учитеља“.

Везе са чехословачким учитељима. — Да би се дошло до што тешње сарадње између нашег и чехословачког учитељства, председник Извршног Одбора УЈУ ступио је преко писама у везу са чехословачким учитељским удружењем које се зове „Учитељска Заједница“. У Чехо-Словачкој има још једно учитељско удружење на федеративној основи (са повереништвима). Наш Главни Одбор ће ступити и с њим у везу. Поред осталога циљ је ових веза и један конгрес свесловенског учитељства.

Претрес пројекта закона о народ. школама. — У Министарству просвете је једна комисија од чиновника Мин. про-