Učitelj

556 Учатељ

свете и изасланика Учитељског Удружења претресла спремљени пројекат закона о народним школама и дала му дефинитивну форму. Пошто га је и нови г. Министар просвете проучио, пројекат ће бити упућен Министарском Савету и затим и Народној Скупштини. У овоме питању учитеље највише интересује црквени захтев да религијску наставу обављају свештеници. Ми мислимо да у основној школи треба да ради само учитељ и да ту нема места ни за кога другога. па ви за свештеника, као што у цркви искључиво право дајемо свештенику. При овоме се ничим другим не руководимо до чисто педагошким разлозима. Друго питање којим се учитељство интересује јесте оцењивање учитељског рада. И у новом пројекту је остало оцењивање оценама као што је било још у старо време. Налазимо, да такав начин треба заменити модерним начином, т. зв. кондуитисањем. То јеин учитељска жеља, изражавана на толиким учитељским скупштинама, Тешка жалост. — Господина Љубу М. Давидовића, на: родног посланика, пређашњег министра просвете и министра председника и његову госпођу, задесила је тешка жалост смрћу њиховог унука Душана Аранђеловића, ученика гимназије, једине њихове наде и утехе после смрти њиховог сина који је положио живот на фронту, и после смрти њихове кћери. Душан је умро 6. а сахрањен 8. марта, т. г. Уваженоме господину Давидовићу и његовој госпођи наше саучешће, а доброме Душану нека Бог подари рајско насеље!

„Предавач“ Београдског Повереништва. — Управа Учитељског Удружења Повереништва Београд, решила је у сми"слу одлуке свога Ширег Одбора да покрене један лист за стручно усавршавање учитеља. Лист ће се звати „Предавач“ и доносиће само предавања за рад у основној школи, без икакве теорије. Почеће од 1. септембра, т. г.

Средња техничка школа. — Пошто се све више увиђала потреба, да нашем народу нису потребне само гимназије, већ и разне привредне школе, то су пре четири године отворене у Београду, Загребу, Љубљани и Сарајеву средње техничке школе за техничко стручно усавршавање младића који