Učitelj

Потреба новог учитељског образовања 269

једне више учитељске школе, а стручно образовање настаје на високим школама у вези са педагошким институтима.

У Дрезди је педагошки институт део техничке високе школе, у Јени део универзитета као васпитно-научни завод.

У Лајпцигу и Бечу постоје самостални педагошки институти. Теоријско и стручно образовање добија се на универзитету, а педагошко-практично у институту. Трајање студија у Дрезди, Лајпцигу и Јени обухвата 6 семестара, у Лајпцигу и Бечу 4 семестра.

Пруска је од 1926 г. ударила другим путем. У трима заведеним пробе ради педагошким академијама треба апсолвенти виших школа да се образују за учитеље. :

По једноме предлогу Министра Просвете у Прагу треба да се заведу педагошке академије и у Чехословачкој од 4 семестра. “о

На основу једне одлуке општинског већа у Бечу установљен је педагошки институт са високо школским образовањем од 4 семестра. Поред научног образовања, које се добија на универзитету, институт служи за педагошко-психолошка испитивања и за теориски и практичан школски рад.

Институту припада једна експериментална школа, педагошка централна библиотека (са 60.000 књига и 350 часописа) и психолошки институт, којим управља универзитетски професор Ог. Ви ег.

У једној интелектуалној заједници са учитељима, студентима, са научницима, школским реформаторима, школским надзорницима и искусним практичарима уздиже се нов народни васпитач на један висок степен културе и образовања.

Разуме се по себи, да се морају констатовати и тешкоће и сметње, које леже на путу и прелазу ка новим формама учитељског образовања, али и поред свих тешкоћа показује се ипак стални прогрес у учитељском образовању.

Искуство и успеси са образовањем учитеља на високим школама и педагошким институтима воде пре или после јединственом законском регулисавању учитељског образовања у Немачкој и Аустрији.

Ми, на жалост, смемо да констатујемо факт, да наши школски политичари нису били увек свесни оне велике и