Učitelj

Књижевни преглед 763

бег — син Хусрев пашин, Мустафа паша — стричевић: будим-

ски беглер беј, Хасан паша — син Соколовићев, Лала Мехмед

паша — рођак Соколовићев и Џафер ага — зет Соколовићев.

Сем ових, било је тада и других наших људи, који су

у Турској заузимали видне положаје. Тако н. пр. Рустем па-

ша Опуковић (Босанац), Худир бег Михаловић, Малкоч бег, Пертев паша (Херцеговац) и Пијале паша.

Неморални и распусни живот Мурата TI загорчао му је последње дане. Немајући сна, скочи из кревета и викну: „Хасан ага, читај ми смрт султана Мурата на Косову". А кад је овај завршио, онда рече: „Боже, дај и мени да ја будем такав шехит!' — Сутрадан га убије неки Босанац — његов земљак, коме је редовно делио милостињу. Верује се, са разлогом у осталом, да је убиство удешено, јер је тај велики

„нетурчин" био многима трун у оку.

Да поменемо још, да је подигао мост на Дрини (код Вишеграда) и да, још и данас, има у Турској његове породице која, и поред модернизације државе, ужива тамо велики глас.

+

*

Ово је краћи приказ једне, релативно велике књиге (270 стр.) и ми је препоручујемо нашој интелигенцији, нарочито учитељима, којима је историја нашега народа прирасла за срце. Д. М. Прица,

Народни просветитељ, лист за школски живот и народно просвећивање. Година 1. Уредник Сретен Динић, Лесковац.

Наш вредни просветни радник г. Сретен Динић учитељ из

Лесковца, који ради врло неуморно на народном просвећивању

дуже година, покренуо је ове године и лист „Народни Просветитељ", за школски живот и народно просвећивање. До сада су изашла 4 броја. Лист излази 2 пута месечно на табаку и стаје 30 динара годишње.

Својом садржином и популарним стилом овај лист ће занимати оне којима је намењен т. ј. све оне које интересује народна просвета и школа. А таквих треба да је велики број јер на просвети почива и оснива се целокупни народни живот.