Učitelj

762 Учитељ

И кад Соколовић не би био наш човек, његово деловање као државника. турске царевине интересовало би нас, јер је оно имало непосредне везе са нама. Овако... још и више!

· Аванзовао је врло брзо: рикјабдар, чокадар, силахтар, чашнипир баша, капуџијски ћехаја, министар морнарице, везир, и најпосле велики везир. Поред бистрине духа, чврстоће тела — Мехмед паша „Тавил"' (високи) није оскудевао ни у лукавости, — особини наших Динараца да се могу снаћи У свима ситуацијама, а код Соколовића још појачаној услед учења у византијској школи. Личну храброст показао је У борби код Сигета (Хрват: Никола Зрињски), у Ердељу, Перзиди и т. д. Надјачао је и снашао се у многим и разним интригама у којима је турски двор био преобилан: Нурбане жене Сулејмана законодавца; борбе двају браће: Бајазита и. Селима и опасног помуслимањеног шпанског Јевреја Јосифа, Насиа, најокретнијег финансијера тадашње турске империје. Цела се Европа јагмила за турско пријатељство. Искрено или по нужди споредна је ствар. Политичке одношаје имао је: са Перзијом, осталим азијским државама, Венецијом, Дубровником, Шпанијом, Пољском, Русијом, Енглеском, северном Африком, Аустријом, Француском и др. За време његове управе Турска је била економски и финансијски врло јака, а наука и уметност биле су на врхунцу. Генијално је било његово предузеће: прокопавање Суецког канала и спајање Каспијског и Црног Мора.

Оженио се ћерком Селима и тиме постао чланом царске породице. У ствари, царевање Селимово, било је царевање Соколовићево. Био је две године велик везир султана Сулејмана, више од осам година код султана Селима и око шест година код султана Мурата.

Узалуд је његова мајка патетично узвикивала: „Која вајда што он (Мехмед) тамо царује кад ја немам сина. Не дам ти ниједно дете!" — морала је и она и сви остали његови рођаци да пређу у Турску. Управљајући државом, он се махом ослањао на своје земљаке и рођаке. Међу тима нарочито су се истицали: Бутур Хусеин паша (Херцеговац), Ферхард паша — Соколовићев стричевић, Дервиш паша — исто тако, Лала, Кара Мустафа (Босанац) — рођак, Хусрев паша — брат Лале Кара Мустафе, Мехмед паша — син Лале Кара Мустафе, Курд