Učitelj

768 Учитељ

И обратно: ко признаје науку и удубљује се у услове у. којима је она могућа, тај је логички принуђен да призна главно убеђење религиозне свести о егзистенцији духовних и рационалних корена бића.

На тај начин, по С. Франку, религија не само не противуречи науци, већ је с њоме и сродна и произилазе из једнога. истог корена.

Младеновац. Милић Р. Мајсторовић

6) о француским

Dorothu Canfield Расћег: 10 баисаНоп Моптјеззот. — Адоћ Ferričre ističući izvesnu virfuoznost metode Mopmtesorieve, veli, a to nije jedna, od metoda budućnosti, već metođa budućnosti. Dok gok gospodiica Magdeleine Dufresne u svom vodu izlaže: „da sistem Montesori, nije ni sistem, ni metoda, to je princip živ i dokle god ga se ne bude razumeo ne će se moći uspeti u primeni“. Kao svi moderni pravci novih škola kao D-r Cecil Reddie, Edmond Demolins, Herman Lietz, D-r Deeroly, amerikanac Devvey i drugih, tako i D-r Montessori stvoren je na fradiciji velikih peđagoga: Rusoa Pestalocije pa filantropista Plauta, Satcmana, Basedova i.t.d Gospodja Montessori. kao doktor таеене radila je na klinici za abnormalnu decu, gde je obavljala razne eksperimente, — i dobila izvanredne rezultate što ju je navelo da se udubi u nauku eksperimenlalne psihologije. Tada svoje zvanje stavi u praksu, otvorivši u radničkoj četvrti Rima školu za decu od 3—7 godina — gde je provadjala svoje originalne ideje — koje su urodile povoljnim rezultatom, da je doskora postala poznata celoj Evropi i Americi. „La Casa dei Bambini“ postade jedan „savršen primer u seriji modela“.

Knjiga koja iznaša vaspitanje talijanske doktorke podeljena je na 16 glava, u kojima je detaljno opisana metoda i rad novog pravca. U glavi: jedan dan u „La Casa dei Bambini“ vođi nas pisac u školu, u svetlu, potpuno higijensku dvoranu, u kojoj se je skupilo oko dvadeset petoro dece od 3 do 6 godina, koja su zabavljena svako sa svojim poslom. Jeđna sede u udobnim malim stolicama a na stolu pred njima stoje ili kocke za konstruisanje tornja ili rama za zakopčavanje, ili blok drveni sa utegama, jedno