Učitelj

434 Учитељ

Малешево и Малешевци етнолошка испитивања Јеремије М. Павловића са 109 слика и једном картом. Београд. 1929.

После Качера и Качерци пружио нам је у лепом, укусном издању Јеремија Павловић сад и Малешево и Малешевце. Оно што смо казали раније о Качеру то исто можемо потврдити и за Малешево, и у овој књизи је народни живот проучен до детаља у свима правцима и тако оцртан рељефно да може задовољити и најсупротнији укус.

Препоручујемо је топло свима учитељима а свака школска књижница треба да је безусловно набави. ~

– - Мих. М, Ст.

Основна школа у Енглеској од Р. Ландсберта превео _

Жив. М. Радосављевић, OOU Издање књижаре Рајковића и Ћуковића Цена» _

Г. Ж. Радосављевић је врло добро урадио што нам је дао тога Рукселовог дела „Школаи школовање у Сједињеним Америчким Државама“, у лепом преводу и ово дело Ландсбергово о енглеској основној школи, која је заиста вредна проучавања и познавања. Енглеска основна школа је врло оригинална по својој организацији. Њено уређење није свуда једнообразно. Прописи о њеној организацији дају ши-

роко поље за велику разнообразност у извођењу наставе и

стога је оригинална. Али је практична. То је права школа живота. Карактер наставног рада и метода опредељује се акцијом друштва и школа црпе свој потребан материјал из живота који је окружује. j

У овој књизи је изложено карактер енглеске школе нове идеје и нове праксе у методама наставе, методика наставних предмета, специјалне школе, ван школски рад са децом, и брига о деци која сврше основну школу.

Ми ћемо гледати да накнадно донесемо опширнији реферат о овој интересантној и врло доброј књизи. Она је врло велика добит за нашу педагошку књижевност, Ми је најтоплије препоручујемо и желимо да је сваки учитељ има на своме столу и чешће прочитава. Стил је лак и занимљив а и превод врло добар.

Мих. М. Ст.

4 _