Učitelj

444 У ните љ

сматрајући га као постанак, а оно је непроменљиво и тачно обележава постојање нествореног Бога, који се не мења, пошто је Непроменљиво Биће. ·

Дакле, неко биће које се мења, не може постојати од њега — самог. Збиља, да би се постојало од себе — самог, логично треба бити неминовно апсолутно сам од себе: не мењати се; јер биће које се мења није и апсолутно истоветно с њим — самим, дакле, није оно — само, јер обележава разлику, разликује се дакле од њега.

Дакле, једино биће, које се стварно не мења, апсолутно је истоветно с њим — самим, оно је само —- оно и може бити по њему самом. И најзад и треба да буде оно — само, или не мењаЈући се, да постоји по њему — самом.

Ово Биће не мењајући се, или Непроменљиво ИВЕ јесте дакле непроменљиве садашњости или вечито.

Из постојања ствари, које су стварно променљиве и привремене, или променљиве садашњости, долазимо до закључка о једном Бићу, које се стварно не мења, које је Непроменљиво, о Бићу непроменљиве садашњости, или O вечитом Бићу, које искључује сваки почетак и сваки свршетак. Јер без променљивости нема ни почетка ни свршетка.

Треба нам неминовно доћи до закључка, да од променљивог бића, које не може постојати по њему — самом, до једног бића које постоји од њега — самог, или непроменљивог, које једино може постојати од њега — самог.

И неминовно треба нам још једно биће које постоји од њега = самог, јер сва бића не могу постојати по неком другом, зато, јер кад кажем: сва бића... ту више и нема „неког другог“.

Ради завршетка и одговора на постављено питање, рећи ћу: сазнање о променљивим или створеним бићима, повлачи и појам о времену и простору (али створено биће није нека ствар, засебнб биће, а простор и време неко друго биће) — додајући: ово сазнање логички и неминовно нас води на потврђивање Бића, које постоји од њега — самог, Непроменљивог, или Вечитог, или Бескрајног. (Али Бог није једно, а Вечност, Непроменљивост и Бескрајност неко друго. биће).

Зато што би било сувише дуго, одстранићу питање о Божјој Бескрајности, која је у односу према простору, исто што и

OSI O o