Učitelj

Културне и друге белешке 445:

Бесконачна и Непроменљива Божја Делатност у односу према. местимичном покрету, који је ограничен на делатност створеног“ бића. ; M. M. IHuaemukh.

Конгрес Међународног Савеза Учитељских. Удружења у Белинзони

Овогодишњи Конгрес: Међународног Савеза Учитељских Удружења обављен је б., 7. и 8. априла, т. г. у Белинзони у Швајцарској.

Белинзона је главно политичко место тесенског кантона. Налази се поред железничке пруге која води из Милана преко Луганског Језера ка Готхардском Тунелу и даље, и са свих. страна је опкољена високим бреговима преко којих се пробијају одлични друмови. Кад се долазећи из Италије пређе железницом Луино и још нека мања места наилази се на тунел над којим је замак Свис са зидинама које су затварале улаз у место, и чим се из тог тунела изађе, улази се у велику железничку станицу старе Белинзоне. Од лепе железничке станице наступа се одмах у град једном лепом дугачком улицом, поред које су поређане велике нозе трговине, хотели и виле. Нарочито пада у очи поштанска зграда. Затим Саборна Црква и Општинска Кућа. Са главном улицом иду паралелно и изукрштано споредне, поред којих су лепе виле. Ипак, Белинзона није место за провод онако као Лугано и Локарно, већ је пре свега политички и привредно-индустријски центар и железничка раскрсница. У њој је обласни суд, лепа основна школа, гимназија, кантонална трговачка школа, једна виша католичка приватна школа, тесенска народна банка у лепој новој згради и т. д.

Белинзона има 11 хиљада становника. У њој и њеној околини говори се талијански, јер то је крај романске Швајцарске. У њеној близини су Лугано и Локарно.

У том граду био је овогодишњи међународни учитељски конгрес. -

Међународни Савез Учитељских Удружења чине Учитељска Удружења скоро свих европских држава; још му нису приступила Учитељска Друштва из Русије, Италије, Шпаније,