Učitelj

68 Учитељ

моћи по оваквим прилозима судити: како је тежак и спор био развитак наше националне књижевности и културе.

„Краљичина Анђелија“ роман од Чеде Мијатовића. Издање књижарнице Геце Кона. 1929. г. Цена 20 дин.

Чеда Мијатовић познат је не само као знатна политичка фигура 80 и 90 година, већ и као писац историјских романа („Иконија везирова мајка“, „Рајко од Расине“, „Кнез Гродоје из орловог града“) и романтизованих историја („Историја Ђурђа Бранковића“). И овај роман „Краљичина Анђелија“ долази у ред романтизованих историја. Наша књижевна критика дала је у своје време дефинитиван суд о романима Чеде Мијатовића, коме ми немамо ни шта узимати ни додавати. Једно можемо рећи: „Краљичина Анђелија“ чита се лако и пријатно. У ери разних „изаља“ и болесног „ултрамодернизма“ у послератној „новој“ и „младој“ књижевности романи Чеде Мијатовића освежавају и поред свега историјскопсихолошког мистицизма, који кроз њих провејава.

„Сеобе“, роман од Милоша Црњанског. Издање књижарнице Геце Кона. 1929. год. Цена 30 дин.

Појава овога романа за све пријатеље књижевности је веома утешна. Она доказује, да наша средина (из прошлости и садашњости) има пуно елемената и материјала за роман, насупрот оном гледишту, да смо ми још социјално- психолошки неразвијени за ову врсту књижевности. Г. Црњански, познат више као песник и приповедач, успео је да својом „Сеобом“ да роман, где се са пуно психолошке тананости илуструју нарави и прилике Срба из Војводине у 18. веку. У роману се живо приказују покрети несвесне масе нашега народа, који се потуца по свету и бије за аустријске ћесаре, чиме роман добија донекле и историјски колорит.

Књига се сама собом препоручује.

С! ОГА.

Певанказа ученике основних и. учитељских школа у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца. Удесио Влад. Р. Ђорђевић. Издавачка књижарница Геце Кона у Београду. Цена 20 дин.

Ма да је Уредништво прошле године објавило појаву ове књиге, оно то и овом приликом чини, имајући у виду ва-

жност њену за наставу из певања у основној школи. На основу

мишљења Главног просветног савета ову је књигу препору-

па о