Učitelj

70 Учните

које по својој стручној и педагошкој обради и композицији рада, у пуној мери одговарајући биолошким и психолошким потребама детињега доба, — могу код нас Срба и Хрвата (Словенци имају и на том пољу добрих књига) да послуже у апсолутном смислу као школски уџбеник за ову сврху.

У „Веселој гимнастици“ укратко је речено оно што треба да се зна уопште о гимнастици, о играма, о појединим врстама вежби... У њој је јасно истакнута разлика између гимнастике за мушку и гимнастике за женску децу. У обема књигама сабрано је много лепих народних и дечјих игара без певања и са певањем којих су мелодије врло лепе. Нарочито у том погледу књиге представљају знатан напредак према литератури коју до сада имамо: у њима нема ни једне нехигијенске дечје игре (као „шоркапе“, игре с пљувањем и др. какве су до сада уношене) нити тужних меланхоличних, каквих такође има делимично у досадањој литератури. Све игре и песме у обема књигама изражавају радост живота или су са националном родољубивом тенденцијом и према педагошшким и психолошким захтевима нарочито одабране.

Затим у обема књигама има много редовних (стројевих) и простих вежби без и са справама (штап, обруч, заставице, врпца...) Телесна вежбања базирају на систему Др. Мирослава Тирша који је као соколски Тиршов систем озваничен у Чехословачкој Републици, у нашем Соколству, и уопште признат као савршен. — Од особите су важности „Плућне вежбе“ које се као новост уводе у приручник за гимнастику код нас.

Све су пак вежбе укратко и јасно описане. Због обиља вежби за препоруку су и за помоћне књиге у грађанским школама.

Пољопривредна поука у сеоским осн. школама за Шр. ЈУ р. за дечаке и [У р. за девојчице, од Вујице Петковића, учитеља у Београду. Издање књижарнице Геце Кона, у Београду.

Све три ове књиге израђене су по новом програму и одобрене за уџбенике одлуком Г. Министра. просвете ОНБр. 51.602 од 31. јула 1929. г. Могу се добити у свакој књижари. Цена: за Ш р. 5 динара; за ЈУ по 6 динара.

А.