Učitelj

Хроника 75

тне деце и код нервних и душевних болесника. Он додаје једно истраживање према „профилу“ и још три друге методе за утврђивање интелигенције. За схватање ученичких карактера овај рад пружа драгоцену помоћ.

МАСУ.

Хроника.

Радост у Краљевском Дому. — 28. јуна 1929. г. Краљевски Дом и са њиме цео наш народ доживео је велику радост: рођење трећега Краљевића. Не само на Бледу, где је Краљевић рођен, већ широм целе Краљевине рођење Краљевића пропраћено је спонтано топлим и срдачним манифестацијама народне радости. На крштењу Краљевић је добио лепо, народно, словеначко име Андреј, што је са пуно одушевљења и гордости примљено у словеначком делу нашега народа. Крштење је извршено уз интимну свечаност у летњој резиденцији Краљев. породице „Сувобору“ на Бледу. А у свима местима у земљи одржана су у црквама свечана благодарења и молепствија за дуг и срећан живот Краљевића.

Најлепша молитва, пак, за напредак и срећу Краљевића | Андреја лежи у срцима нашега народа и у вери народној: да су мушки потомци узвишеног Краља Александра најјаче јемство за продужење и ојачање велике и заслужне Династије Карађорђевића.

Свесловенски Учитељски Конгрес у Познању. — 8., 9. и 10. јула ове године одиграли су се у братској Пољској, у Познању, догађаји, који имају дубоки значај не само у погледу реформисања основне наставе и за организацију свесловенског учитељства, већ и у погледу ширем, националном, словенском. Додир и сарадња учитељских делегата из Чехословачке, Пољске и Југославије у циљу измене погледа за реформу основне наставе и за стварање Савеза свесловенских учитељских организација, значи велики покрет за формирање јединственог духа и једне Словенске идеологије у организацији школства и учитељства. А то јединство у школи и кроз учитеље најјаче је јемство за просперитет велике, снажне и свеже словенске расе, која, несумњиво, има будућност.