Učitelj

138 У чите љ

права да за сто седне онај коме нису чисте руке, коме се не сјаје ведро лице, па се казује и како се та чистоћа може постићи и очувати. |

Треће је полгође поглавито заузето говором о зубимаи јаснијем излагању о утицају алкохолних и уопште нарконтичних средстава. Ту се ученику приповеда шта је то здрава храна и какав је њен значај за растење, за општи изглед итд. Као закључак говора о зубима излази потреба одржавања особите чистоће зуба, па се у виду ванредно популарних лекција говори деци о анатомији, физиологији и о хемијском саставу зуба.

Четвртога полгођа деца већ слушају о ШКОДЉИВОСТИ _ прекомернога једења и велике употребе слаткиша и другог. штетног јестива, па се у опитима показује сва шкодљивост незрелога воћа и шећерних јела.

У петом се полгођу говори о хигијени одела, 0 играма и различитим положајима тела, па се по трећи пут учитељ враћа на питање о штетности алкохола. Кад је реч о оделу, наставник се користи приликом да децу поучи о значају паметног справљања хаљина н. пр. према врату, грлу или ногама. Кад се говори о тесним хаљинама тада деца чују и прве поуке о крвотоку, дисању и о варењу хране.

Шестога се полгођа говори о правилном држању за време седења и стајања и о положају при лежању, пењању итд., а све се то илуструје примерима из властитих дечјих игара. При таквим се играма развија снага и хитрина тела, ·" дете се учи стрпљењу и „контроли самога себе“ (омиљен из- · раз њујоршких васпитача), а све то води правилном развитку тела и духа.

Седмог се полгођа говори о потреби чистога ваздуха и вентилације, о потреби одмора и сна. Тада је прилика да се деци каже која више о општој структури човечјега тела, обраћајући нарочиту пажњу на објашњења о очима, ушима, носу, коси и ноктима, а такођер и на ваздух који издишемо као и о шкодљивости тога ваздуха за поновно удисање, па се онда прелази на говор о умном раду и на потребу да се у учионици, ради свега тога, ваздух чисти и обнавља — итд. С тим је у вези и поука о вентилацији уопште и о промахивању учионица посебице, о уједначењу температуреи о