Učitelj

Хигијенска настава града Њујорка 139

чистоћи ваздуха у спаваћој соби као и — у понављању значаја одмора и сна за организам. Још се, том приликом, учитељу даје повод за детаљнији говор ради поуке о очима, о утицају велике светлости на вид, 0 положају књиге или хартије према правцу светлости за време читања, о писменима у књизи и о добром штампању, о потреби да се очи с времена на време контролишу од стручних лекара и да се помоћу наочара поправљају за времена.

Програм је предавања у осмом полгођу обилат. Овамо долази: слух, функција и структура ушију, важности доброга слуха, могућне опасности и лечење у случају потребе. Даље — нокти, функција и структура, пажња ради чистоће и лепоте њихове; коса: опет функција и структура, поредак и чешљање; нос: такође функција и структура — итд. У овом се полгођу, више или мање, чују и поуке о костима, везицама, мускулама, кожи, органима осећања, варења, дисања. Још је ту реч и о значају правилнога развића мускулне системе у детињству, а све је објашњено примерима.

У деветом се полгођу осим даљих, и све крупнијих, хигијенских поука предаје још и о првој помоћи при посекотини, контузији, изгоретини, обамрлости итд. При том се обраћа пажња на конкретне примере лечења посекотине на лицу, прсту, шаци, мишици, нози; спремају се од платна и од других материја пробни завоји; говори се о лечењу обамрлих, опечених, о исцељењу оболелих од сунчаног удара или од многог отицања крви на нос, и о другим слтчајевима у којима је преко потребна брза помоћ.

У десетом се полгођу продужује говор о помоћи код удављеника, код отрованих, нагорелих, задављених и других.

Једанаестог се полгођа ученици упознавају с организацијом оделења народнога здравља у своме граду и с првим појмовима профилактике у општим и заразним болестима. Ту су даље, прве лекције о јавној хигијени и о снабдевању градова водом, о пијаћој води и о болестима које могу настати због рђаве воде, о пожарним командама ио њихову уређењу; за тим долази хигијена улица, обавеза и поступак при њихову чишћењу; ту је још говор и о штети од влаге,о подизању зграда с погледом на хигијенске мере и на прописе за одржање општег и личног здравља. |