Učitelj

149 Учитељ

Сада постоји у Русији 1437 дечјих вртова; 72478 деце предшколског доза служе се њима. Треба истаћи да је доба дечје у дечјим вртовима у Русији од 3—7 година. Врт има обично три групе од по 20—25 деце свака.

Дечји вртови имају три извора из којих се издржавају: (1) Месни фонд; (2) Фондови извесних организација; (3) Становници и родитељи такође дају извесну помоћ. У градовима, фабрика с којом је у вези дечји врт често узима велики део у издржавању.

Дечји вртови у варошима су организовани нарочито за радничку децу. Зато су они размештени по предграђима градова где су фабрике и рајионице. Радничка деца захтевају употребу ових дечјих вртова за време целог дана и ту остају од 7 часова ујутру па до 5 или 6 часова увече. Тамо они имају ручак и вечеру; одмарају се и шетају по врту. Дечји вртови функционишу преко целе године. Лети се вртови премештају из градова у места где деца могу да уживају чистији ваздух и лепше сунце; купање и игру. Често саме фабрике отварају ове летње колоније дечјих вртова. Тамо уопште постоји једна веза између фабрике и фабричког дечјег врта. Не само да фабрика има везе што се тиче финансирања, него она има везе са његовом организацијом.

Сваки дечји врт има савет, као допуна учитељима и родитељима, који је састављен од чланова који представљају раднички комитет, фабрички уред, организацију жена и т.д. Представници уреда обилазе дечји врт. С друге стране учитељи дечјих вртова улазе у културни комитет уреда. Они држе конференције на којима се расправља о васпитним и народним здравственим проблемима.

Учитељи дечјих вртова раде са родитељима, те тако учвршћују поверење и респект дечјег врта и куће. Блиски односи између учитеља и родитеља учвршћују се индивидуалним конференцијама, учитељско-родитељским састанцима, посећивањем домова, изложбама дечјих радова и светковинама организованим у дечјем врту и фабричним клубовима. Приређују се курсеви за мајке како да гаје своју децу. У неким вртовима мајке су упослене на редован посао. Учитељи дају савете како ће се деца чувати код куће. Постоји такође популарна литература и часописи о дечјем здрављу и васпитању.