Učitelj

Десет година рада 143

Други велики проблем је помоћ коју треба дати сељанкама-мајкама, да би их ослободили, нарочито за време тешких пољских радова у лето. Стварање сталних дечјих вртова у селу циљ је који се има на уму. Али њихов број сада достиже једва 300 због недостатка средстава и предрасуда. Уместо сталних дечјих вртова по селима се отварају привремене летње колоније за предшколску децу по селима.

Да би рад у колонији био успешан треба учинити напоре да се идућег лета настави, или, ако је то могућно, преобратити је у сталан дечји врт. На тај начин организација колоније је један корак ка оснивању дечјег врта.

У селима учитељи дечјих вртова раде претерано. Они морају да погледају у лице материјалним тешкоћама; на њих је у почетку народ гледао с неповерењем; рад је сам тежак. и захтева дуго времена. Деца остају на игралишту 10 часова.

Али одушевљење и воља оних који раде у дечјем врту прелазе преко сваке препреке. У много случајева раденици у колонији су студенти универзитета и других практичних школа. Прошлог лета било је 425 студената послато са 4 универзитета и педагошких школа. Они су послати као помоћ редовним учитељима.

Летње колоније беху организоване не само у руским селима него и у селима других народности. Постоје летње колоније за немачку, јеврејску, литванску, мардовску, белоруску, грчку и другу децу — за свих 30 народности у Русији. Спремани су 161 студент на нарочитом курсу за овај посао са разним народностима.

Учитељи дечјих вртова покушавају да увуку све сеоске организације у посао. Они траже за сараднике учитеље, чла"нове сеоског одбора, организацију жена и т. д.

У местима где се оснују летње колоније сељаци гледају "са неповерењем на ту устннову. Они се боје да своју децу тамо пошаљу. Они често страхују да ће се због тога повећати пореза. Уопште они не желе да издржавају колоније. Учитељи су принуђени да их уверавају на скуповима и појединачним конференцијама.

Али сам рад у летњој колонији најбоља је пропаганда за предшколски рад. Највећа пажња у овим колонијама обраћа се на дечје здравље. Ратне године и разне недаће оставиле су