Učitelj

620 У нит егљ

корак, а нарочито његова предавања на учитељској скупштини и у Прагу успела су, да извојују успех глобалној методи и у пракси.

Као и увек код нове ствари јавили. су се и овде приврженици и противници глобалне методе. Отворена је велика дискусија у чешким педагошким часописима и на учитељским зборовима.

У Моравској пришао је др. Приходи познати просветни радник Врана, који је упознао глобалну методу на пракси у америчким школама, па је за ову методу придобио вреднога педагошког радника Конвичку.

У Чешкој је, 5 прошлој школској години вршено неколико проба са глобалном методом на пр. Јируг и Козаков у Младој Белосави и Јешкув у Хумполецу.

По нашим информацијама, изаћи ће за кратко време целокупна публикација о свима тим прошлогодишњим огледима, па ћемо о томе упознати читаоце „Учитеља".

Од свих противника глобалне методе најупорнији је данас проф. др. Кубалек, који је за последње две године реагирао на Приходине назоре у два своја чланка у часопису »Редасоолске Козћједу«, и у три чланка у педагошком часопису »ЗКојеке Вејоппу,« у којима излаже своје погледе о методи елементарног читања. Ови чланци др. Кубалека оштри су, те је и сама дискусија у овом питању добила оштар тон. Кубалек, литерално највреднији елементариста, види у новој методи озбиљу опасност за традиционалну методу.

Ми ћемо даљи развој овога питања саопштавати У „Учитељу .

Јов. М. Поповић

Учитељска спрема у иностранству

1 Аустрија. — У Аустрији се учитељи припремају у др: жавним или приватним учитељским школама, које су у већини мешовите. Учитељске школе трају четири године и настава у њима није бесплатна. Учитељски испит зрелости није раван гимназијској матури и учитељи не могу да се уписују на универзитете. Град Беч има специјални закон за спрему својих учитеља. Они походе педагошке курсеве на универзитету, који трају две године.

2 Француска. — Ко хоће да постане учитељ треба да има ове услове: да је француски грађанин; да није кажњаван

" за неморална дела; да није лишен грађанских и политичких права; да је телесно и душевно здрав; да је положио испит зрелости у учитељској школи и не сме да буде члан никакве религијске корпорације. Учитељске школе су или мушке или