Učitelj

640 ; Учитељ

књижевник и философ. До душе он није дао какав посве нов и савршен философски систем и теорију, али је више но ико од наших филозофа био оригиналан, свој, раони мислилац. Својим „Редом у историји“ положио је он основе филозофије историје у нас. Без кабинетског теорисања он је кроз књижевна дела изражавао искуствене, проживљене, филозофске мисли. Религиозан без трунке догматизма; социјално конзеквентан кроз ова дела, он у обради етике нема такмаџа.

Његов превод „Беклове историје цивилизације" био је старијим учитељским генерацијама прави требник за сазнавање и оријентацију кроз сплет чињеница око развитка и постанка људске цивилизације.

Нека је и од стране наше вечан спомен мислиоцу и књижевнику Кнежевићу!... (

Правилник о педагошком семинару на универзитету. „Службене новине" од 6 марта 1930 г. публиковале су пра; вилник о „Педагошком семинару на универзитету“. Његове главне одредбе своде се на следеће:

На философском факултету уз катедру педагогије оснива се педагошки семинар, који је обавезан за све слушаоце философског факултета који аспирирају на положај наставника средњих школа. Обавеза је у томе: да сваки слушалац мора уписати најмање 15 часова, израдити методски два угледна предавања и дати бар један писмени рад из педагошке теорије и праксе.

И ако доста скроман у свом почетку педагошки семинар изражава једну тачну мисао, да се без педагошко· четодске припреме не да замислити добар наставник у средњој школи. Са пуно задовољства поздрављамо оснивање педагошког семинара са вером: да се средњој настави поста: вљају јачи темељи и — лепша будућност. |

Школска изложба. — Извршни одбор Југословенског учитељског удружења у Београду, приликом овогодишње учитељске. скупштине приређује школску изложбу. · Господин Министар просвете је препоручио свима учитељима, да припреме ђачке радове који се по својој вредности могу изложити и да се такви радови пошљу Мзвршном одбору. Моле се другови и овим путем, да припомогну, да та изложба испадне што лепша, што ће бити од користи не само за педагошку ствар, већ и за учитељство наше.

Уредник Издаваб – за Удружење југословенских учитеља Вујица Петковић у претседник учитељ у Београду, Влада К. Петровић, Београд, Хајдук Вељкова бр. 1 Обилићев венац бр. 10

Штампарија „ПРИВРЕДНИК“ Кнез Михаилова 3 — Београд