Učitelj

622 У тфитељ

општински или онога друштва, које их плаћа. Учитељи немају права да се упишу на универзитет.

8 Пољска. — За спрему учитеља постоје: учитељске школе, које трају пет година; једногодишњи и ДВОГОДИШЊИ курсеви за оне, који су свршили гимназију и једногодишњи допунски курс у Познању. Свршени ђаци учитељских школа не могу се уписивати на државне универзитете, већ једино на слободни универзитет у Варшави и више педагошке курсеве.

9 Шведска. — Учитељска школа траје четири године и школовање није бесплатно. 10 Норвешка. — У учитељске школе примају сегони ђа-

ци, који сврше седморазредну основну школу. Школовање по учитељским школама траје четири године. -

11 Чехословачка. — У учитељске школе примају се они ђаци, који сврше 4 раз. гимназије и положе пријемни испит из артиметике и ческог језика. Учитељске школе трају четири године. Свршени ђаци не могу се уписивати на универзитете. 12 Италија. — Учитељске школе трају три године. Они ученици, који одлично положе учитељски испит зрелости, могу се уписати само на педагошке школе а не на универзитете. :

Р. М. Стефановић

Нове идеје о физичком васпитању у Шведској

Стара је истина да без здравог тела нема здраве душеи физичко васпитање није нова струја у ошштој науци о васпитању. Али, нешто услед непознавања свих услова телесног развитка, а нешто због наставних метода како у самом телесном васпитању, тако и у свима другим наставним предметима, физичко васпитање до сада није давало задовољавајуће резултате. Зато ново време захтева да се нези тела посвети много већа пажња, а нова наука о васпитању тражи да и тело дође до својих права.

Наставни предмет, коме је задатак да одржава и унапређује здравље учениково систематским јачањем његова тела, давно је ушао у наставни план и програм свију васпитних школа и познат је под именом гимнастика.

У нарцирем смислу, реч Гимнастика обухвата како уређење вештачке вежбе, тако и све игре, хрвање, спорт и др. тј. сва телесна вежбања и кретања, која се намерно предузимају у циљу снажења и очвршћивања људског тела. У ужем, пак, смислу под гимнастиком се подразумевају само систематски уређене телесне вежбе. Тако сужена гимнастика зове се још шведска гимнастика, јер је поникла у Шведској а основао ју је Рег Непак Шпе (1776—1839). Гапе .се справом назива