Učitelj

На Ливадици Вечности · 249

То је мамутово дрво, или секвоја (5Зециоја глеапеа).

Ово се дрво види са речене клупе сасвим у позадини Ливадице Вечности, као необични четинар.

Секвоје има данас у Калифорнији, у Северној Америци, читавих шума, и у њима дрвета, од четири, пет, шест и више хиљада година старости.

ИМ, за чудо, нигде се, кажу, у тим шумама не види ово дрво, да се осушило од престарелости, већ су сва ова жива дрвета ведра и весела. — Има их и шупљих, у чијој је шупљини смештена читава гостионица са столовима, за које се може посадити до сто људи. Друга једна секвоја, са својим горостасним стаблом, налази се на среди једног јавног друма (цесте), захватајући дебљином својом целу ширину пута, те су кроз то стабло просекли инжењери тунел на свод, кроз који сада тече цео жив саобраћај на том путу.

Шта би тек ова дрвета, ове секвоје, могла причати о минулим временима, кад би могла говорити!

Најинтересантнија од тих причања ових хиљадугодишњих секвоја била би зацело она, која би описивала особену и високу културу прастарих Американаца, који нису знали за остале континенте осем америчкога, као ни ми, из Старог Света, што нисмо знали о Новом Свету, о Америци, пре 1492 године. | %

То би била превећ занимљива историја, ведра и светла. Историјски моменти хиљадугодишње културе прастарих Американаца, морали би и за нас Европејце бити поучни, чудновати и фрапантни — али, зацело, и овде, као што смо видели у Азији, Африци и Европи , видело би се, да је људско и тамо све отишло у мливо, прах и дим, а секвоје да живе и зелене. се као нека нетакнута вечност.

Али би њино излагање најновије америчке историје морало бити тако мрачно и одвратно, да би. морале и ове старе хиљадугодишње секвоје уздрктати и згрозити се од узбуђења, кад би стале излагати шта се све збивало у обе Америке, после 1492 године по Христу, кад је Колумб пронашао Америку, а онда кад су навалили Европејци на њу и тамошњи живаљ. (нарочито Италијани, Шпанци и Португалци) и стали га убијати као дивље звериње и истребљавати га. На тај су начин цивилизовани Европејци уништили целу популацију америчку и