Učitelj

248 Учитељ

Све се то претворило у прах, и пепео, и дим!.. А само стара јоркширска тиса, њина савременица, још постоји, још се зелени, још цвета и доноси плодове, као и онда, пре четири хиљаде година, не показујући још знаке старости и изнемоглости!

А сада, ко би, — ко би био у стању, да ма и приближно тачно замисли, како ли ће све бити на Свету, кад ова наша садања млада тиса, на нашој Ливадици Вечности, буде после хиљаду година од данас у првој младости својој, како ли кад буде она у најбујнијој снази својој од две хиљаде година, како у њено зрело доба од три хиљаде година, а како ли пак у доба крепке њене старости од четири хиљаде година, тамо око 5914е године по Христову рођењуг.. А где ли ће се онда налазити на Земљиној Кугли, или негде у Васељени, и у каквим хемијским спојевима, атоми из садашњег организма онога, који је ову младу тису посадио својом руком, уз припомоћ неколиких ученика својих, а који сад ово пише својом. главом и својом руком>.. М за какве ли ће празноверице држати ондашњи људи наше данашње научно излагање о атомима и молекилима, и о животу земаљском, па чак и загробном >

Овога најдуговечнијег дрвета европског има и у нашој Краљевини у повећој количини, нпр. тамо око Дрине, а ређе и другде.“) Али се нажалост утамањују те наше полусвете тисе, те ће ове драгоцености нестати кроз не баш дуго време. Паметни Немци пребројали су, још у минулом столећу, своја тисова дрвета, маркирали их и уцртали у своје шумске карте, а онда су законом забранили, да их ико сме сећи, биле оне на земљишту државном, општинском или приватном. Да ли се не би могло учинити што слично и у наср> Зацело је крајње време за то. |

ж

Мало даље иза ове дуговечне тисе, види се одавде, са ове клупе машталице, друго још дуговечније дрво, а које собом претставља знатно већи део вечности од тисе.

2

14

ж) Код београдске Саборне Цркве, на улазним великим вратима према

Митрополији, уза саму гвоздену ограду, с једне и друге стране капије, налази се по једна тиса, као прилично одрасла дрвета.