Učitelj

Школска реформа у Бечу · 373

ученика—цу основан лист за опис ђака (5ећ етевећтефилођосеп). Попуњавање овог листа захтева добро и исцрпно упознавање дечје индивидуалности. Навешћемо више у општим линијама, какви се подаци траже ради описа и оцене ђака:

1) Подаци о пореклу ученика: име и презиме, рођење, држављанство и завичајност, матерњи језик, вера; имена, позив и становање родитеља или стараоца, браћа и сестре, које још личносли имају утицај на дечје домаће васпитање; почетак школовања, ослобођење због престарелости, ослобођење од појединих предмета, олакшице у посети школе, ослобођење од школе.

2) Рубрике за податке о вредности ђачког рада за свако полугође у току 8 школских година. :

3) Однос детета према послу: способност, марљивост или немарљивост, наклоност или одвратност, домаће прилике.

4) Телесне особине: подаци родитеља о болестима детета у предшколско доба; даље, за свако полугође школске године: висина тела, обим груди, телесна снага.

5) Подаци од лекара: кожа, органи за кретање, жлезде, уста и нос, зуби, очи, уши, унутрашњи органи, мозак и живчани систем, подаци о каламљењу (пелцовању), опште телесно и здравствено стање, тешке болести и несрећни случајеви за време школског доба и њихове последице, и којим се телесним околностима може утицати на дечју радну способност.

6) Душевне особине: мисаони живот, начин појимања, пажња, памћење, дар посматрања, уобразиља, мишљење, начин рада, умор, осећање и воља, однос према заједници, говор (све ово са много потпитања у листу).

7) Мишљење о избору позива.

Испита на крају школске године нема. Ђаци се преводе у старије разреде на основу мишљења наставника о његовој способности, а под надзором школских управитеља и среских инспектора, који су, узгред буди речено, врло стручни и марљиви у раду. Они су из часа у час по разредима где саветују, упућују и предводе наставу.

Читанке такође не постоје а на место њих сваки разред има своју ђачку лектиру. Све уџбенике, лектиру, материјал за цртање и писање и др. даје бесплатно ђацима бечка општина — односно градски школски савет; годишње се на то троши сума од 2.800.000 ш. (18.400.000. дин.). Сваке године градски школски савет издаје нове књиге разредне лектире. Тако је у 1927 години издао за 1 разред основне школе: „Моја прва књига прича", а за главну школу: Гуливерова путовања, књига басни, песникова срећа, сељачки рат, из свих зона, слике из новог света". Од уџбеника је за исту годину издато: за основну школу рачунице, за главну: из старог и новог доба, посматрај завичај, посматрај и ислитуј и др. Као што се види ни сами наслови уџ-