Učitelj

Страна књижевност 393".

Југославији 12.000, у Маџарској 12.000, у Немачкој 34.000, у Аустрији 4.000, у Италији 30. 15 у Шведској 4500, у Швајцарској 2200, у Пољској 13. 999, у Русији 110.000, У Белгији 3.009.

Слепих ратних инвалида има у Аустрији 253, у мо 581, у Енглеској 1700, у Француској 3.090, у Немачкој 3.950, Југославији 1160, у Русији 10.000.

У појединим модерним државама као Енглеској, Америци, Француској и Немачкој, постоје друштва за заштиту слепих, која располажу огромним новчаним средствима. Резултати рада ових хуманих друштава на овом пољу су од огромног значаја. Уз то долази систематски рад и старање званичних фактора. У неким земљама донесени су закони о обавезном школовању слепих. Велики број савремено уређених засвда омогућује, да та законска обавеза не остане само мртво слово на хартији. Исто тако приватна иницијатива кас и старање меродавних фактора ради на оспособљавању слепих за разне позиве у друштву. У Чешкој, Немачкој, Француској и другим земљама слепи се више не спремају само у традиционалним позивима (плетењу корпи, прављењу четака, учењу трикотаже), него се обучавају најразноврснијим индустријским и занатским пословима и радњама. У многим индустриским предузећима (у Батиној фабрици обуће у Чешкој, у немачким текстилним и металургијским предузгећима и др.). слепи обављају разноврсне послове с истим. успехом као и њихови нормални другови.

Многи слепи су завршили највише школовање и са успехом се одали разноврсним интелектуалистичким позивима. У Америци и Западној Европи сретамо истакнута имена слепих“ научника, уметника, педагога, јавних радника и политичара. Многи од њих задужили су науку и друштво својим делима од трајне вредности. Да поменем само двојицу од њих: Пјера Вилеја, слепог професора универзитета у Кану у Француској и аутора овог дела, Карла Штрела.

Све то доказ је, да су заводи за слепе социјално корисне установе и да их треба основати и организовати не само из филантропских и етичких побуда него и из економских и културних интереса друштва.

Стога ће ово дело, које нам пружа масу чињеница из многих земаља поткрепити горње тврђење. Поред тога оно ће за

меродавне факторе, јавне раднике, лекаре и васпитаче, који се _ баве решавањем питања слепих особа пружити одличан материјал за упоређивање. Поједине расправе јасно показују, шта“ · је на овој области урађено у појединим земљама и шта дотичне земље очекују од будућности. Многа драгоцена искуства културних народа добро ће доћи народима, који тек сад почињу“ да решавају ова питања. Поред тога читањем овог дела задово--