Učitelj

894 Учитељ

· љиће своје интересовање и своју спекулативну радозналост по овим стварима многи педагози и психолози.

Из свега: тога дело ректора Карла Штрела најтоплије препоручујемо свима социјалним и школским људима, које интересују питања васпитања и збрињавања слепих и који знају не-

· мачки. Миодраг В. Матић

В) Нове књиге и листови

Педагошке расправе и чланци од д-р Вој. Р. Младеновића („Из педагошке теорије и праксе“; св. 2). Издавачка књижарница Геце Кона, Београд, 1981.

Издања која је раније отпочео д-р Вој: Р. Младеновић

·" својом књигом „О основи науке о васпитању“ продужава после дуже паузе Издавачка књижарница Геце Кона са збирком педагошких расправа и чланака д-р Вој. Р. Младеновића.

Укусно спремљена, ова књига износи пред читаоце прегледно, у јасној и темељној обради неколико важних и актуелних педагошких питања. Тако на пр. писац у првој расправи даје, у вези с Кантовим схватањем васпитања и морала, један интересантан, оригиналан покушај за решење питања о религиј|ској настави у народној школи. Друга расправа пружа занимљиве податке и погледе о васпитању код примитивних народа. Расправа „Педагошки погледи Ђорђа Кершенштајнера“ може згодно послужити за увођење не само у теорију тога педагога већ и у правилно схватање школе рада и тзв. државно-грађанског васпитања. А расправа „Педагогика, учитељи и универзитет“ својим свестраним додиривањем истакнутог питања добија управо данас своју посебну важност. Чланак „О методи“ показује пут за сналажење у методолошкој неизвесности, а „Живи грамофони“' постављају на право место претеривања у приређивању ђачких претстава, забава и др.

Књига је нарочито подесна за лектиру ученика учитељских школа и богословија. По мишљењу Главног просветног савета она је од Министарства просвете (С. н. бр. 40310 од 12 дец. 1930) препоручена за књижнице свих стручних, средњих. грађанских и народних школа.

Са своје стране ми ову г. Младеновићеву књигу препоручујемо свима учитељима, јер ће у њој наћи дубоких поука за своје лично усавршавање. Нарочито је препоручујемо мла· дим друговима који се спремају за полагање практичног учитељског испита. Треба да је набави свака основна школа за · своју књижницу.