Učitelj

496 Учитељ

Она мора поред свег ведрог тона који ту влада ипак, као и. свака друга настава, стајати у знаку озбиљности. Врховно начело мора бити, да ученик стави сву своју снагу код сваког прављења предмета. Ни прављење играчака (одела за лутке) не одговара (с једним јединим изузетком који ће се ниже доле поближе означити) суштини радне наставе која треба да образује.

2. Склизавање у занатско. Само се по себи разуме да не можемо од деце и од почетника очекивати никаква ремек дела, а једна вештина која иде за тим да даде ово занатско савршен«ство предметима које треба израдити, као што се тражи у многим упуствима, не спада овамо, већ и из тог разлога, јер она сувише дуго задржава и детету најзад досади. Али чак у врсти предмета које треба направити не сме настава ручног рада да се пача у посао заната. Свакако се може неко учити да даде књизи корице, али не књиговезачки рад (књиговезачким шивалом и пресом). Слушкиње,“) варјаче, кашике, столице и сто„лове правити исто тако је неупутно као и везивање метала и четака, плетење столица и асура, кречење и моловање школских зидова, прозора, врата итд. Чак ни међу занатлијама нећемо створити себи пријатеље, ако им тако смањујемо зараду.

8. Склизавање у уметничко занатство. Овамо спадају т.зв. „аматерске вештине: плетење и везење ликом, керамички радови, вретенање, наједање и сечење у металу, стругање дрвета, ликорез и дрворез, мозаик у дрвету итд. Тако што може бити на месту у једном заводу за васпитање, од јавне школе то је далеко. Сем тога то заводи сувише лако на то, да се ради у сврхе излагања (при чем се обично догађа да наставник врло брзо издашно чини последња довршавања), те постоји опасност, да се цео стан сада буде украшавао лошом робом друге врсте, као _ раније нахеклованим и извезеним малим покривачима или производима од резбарске тестерице.

На ово се лако надовезује још и четврто склизавање: привредно. Направљени предмети излажу се на продају и добит се обично употребљава за купњу новог материјала или за друга побољшања наставе. Али ни овде сврха не освештава средство! Усто потпада поступак под појам недозвољене утакмице и може уопште само тако да се изведе, ако се провуче у тмини.

#) Дрво за изување ципела. Прим. превод.