Učitelj

Путеви и странпутице наставе ручног рада _ 499

5. Код свих радова треба узимати у обзир васпитање укуса. Треба се борити против стилских одвратности и тричарија. Лепо мора да се тражи у солидности материјала и у исправности ручнога рада, не у украсу. Имитације треба избегавати.

6. Дело руку мора бити дело духа! То бива путем мисаоног продубљавања методе рада из циља помоћу слободног проналажења и формирања, сталног спајања са другим наставним струкама. „Оно што се ради руком" не мора безусловно бити „банаузиско"!“) Ми нећемо да стварамо никакве занатлије, него једну вештину руке, која стоји у служби образовања духа.

7. Нарочито тежиште треба положити на неговање говора. Настава ручнога рада даје прилике за проширење језичнога блага: имена алата и њихови делови (угломер, длето, угао завртња, зуби на тестери имају седиште, врх, груди и леђа, кљешта имају уста и образе), као и материјала и појединачних послова (хартија за упијање, памучно ткиво, фибрирање, разметање зубаца, жљебљење, бушење), изреке као; ковати тврдо гвожђе, бити чекић или наковањ, неотесан, неуглађен човек, „јакоже даска", тврда глава, досадан човек, 38-. дрт, уз ветар, — бивају тек после бављења ручним радом истински јасни.

8. Заједничко делање ученика служи неговању осећања заједнице, те се мора на сваки начин унпаређивати. Томе ће послужити нарочито већи задаци, који истовремено дају посла многим рукама: припремање неког божићњег поклона, прав-

љење у моделу собе за узор, лутака у историским костимима и т. сл. више.

9. Пут који мора да прође сваки поједини ученик, води кроз степенице самовештачкога и репродукције ка продукцији. Не стигне сваки ученик до трећег степена, многи остане целог века на првом; али настава мора бити увек таква да не затвори даровитијем пут до виших степена.

10. И настава ручнога рада треба да уђе у ред педагогије личности. Наставник ручнога рада не сме бити само вештак, па ма и те како срећан, него он треба да буде човек од духа, који је у својој струци стваралачки обдарен и који је поврх

#) Без духа, полета. Прим. превод.