Učitelj

Школа и васпитање у Турској 529

"реформе 1923—24 године знатно повећан број школа и тако повишен и степен образовања за неких 30 процената. По проглашењу Републике саграђено је око 1200 нових модерних основ"них школа.

У Турској постоје четири типа учитељских семинара: пе"торазредни градски основни учитељски семинар, троразредни основни сеоски учитељски семинар, петоразредни средњи учи"тељски семинар и троразредни високи учитељски семинар, који је раван универзитету.

За време проглашења Републике (1923—24) у семинарима је било 2500 ученика; данас их има око шест хиљада. Последњих година изашло је из учитељских семинара око хиљаду учитеља.

Средњи учитељски семинар спрема професоре и инспек"торе основних учитељских семинара и средњих школа. Високи уучитељски семинар спрема професоре и инспекторе лицеја. Лицеј има шест разреда, чија се прва три разреда зову средња школа. У лицеју је било 1923—24 г. око две и по хиљаде ученика, сада их је око девет и по хиљада. У средњој школи било тих је око две ипо хиљаде, а сада их је око тринаест ипо Хи-. „љада. Сви учитељски семинари као и неколико лицеја су уређени интернатски. Неколико средњих школа као и неколико „лицеја имају за циљ заједничко васпитање. У свима учитељским семинарима као и у лицејима уведена је самоуправа, слободна „дисциплина и самосталан рад.

_У Турској постоји универзитет у Стамбулу, који обухвата "све факултете, правни факултет у Анкари и висока техничка школа у Стамбулу. Осим тога постоје још трговачке и друге «стручне школе.

Месечна плата учитеља основних школа почиње са 1500 а професорска са 2500 турских гроша.

'Влада је ове године издала закон о платама у коме се обазире на наставничку наклоност према позиву до максимума.

Турско учитељство са великим интересовањем прати нове педагошке покрете и реформе целога света и усваја и примењује оно што је за њихове прилике.

Васпитни циљ у Турској, на коме се ради са тамошњим демократским и националним системом свом енергијом управ„љен је на то, да би турска генерација у историји човечанства могла играти позитивну и мирољубиву улогу.

Турска је за кратко време свога новога режима владавине показала релативно знатан напредак у свима правцима живота, па и у погледу школа и васпитања.

Учитељ 8 34