Učitelj

530 Учитељ

Педагошки центрум у Чехословачкој Р. Тијанић

У Чехословачкој је створена поред многих других још једна педагошка новина која треба корисно да послужи развитку педагошке теорије и праксе. То је „Педагошки центрум“. О овој установи г, Пг. О. Крибел написао је извештај са чијом садржином желимо да упознамо читаоце „Учитеља“. Тај извештај гласи:

Опет једна корисна новина на пољу наше педагошке науке! Поздрављамо је са уверењем да ће одговорити своме задатку и корисно послужити развитку наше педагошке: теорије и праксе.

Педагошки центрум је друштво које је себи ставило у задатак свестрану научну педагошку студију у циљу да потпомаже прогрес чехословачког школства и указује помоћ свима категоријама учитељства. Уз то има да заустави нерационалво расипање снага свих институција са сродним циље-

_вима, као што су: Педагошка академија, Педагошки семинар, Школа високих педагошких студија итд, и да се стара о васпостављању јединства у раду свих педагошких установа.

Главна скупштина, сазвана у мају прошле године, изабрала је једногласно за претседника Рг. О. Хлупа, професора Масариковог универзитета у Брну, чувеног педагога, који са необичном готовошћу помаже сваку напредну акцију која тежи ка усавршавању наставе и васпитања наше школске омладине.

Избор Рг. О. Хлупа значи гаранцију да ће Педагошки. центрум са успехом радити у духу истакнутих принципа.

Рад Педагошког центрума усредсређен је по секцијама, које ће се установљавати према потребама. Трајнији значај имаће ове секције: педагошка, дидактичка, психолошка, с9циолошка, биолошка, антрополошка, као и секције за музеје и изложбе. На челу сваке секције стајаће управник — добар педагошки стручњак — који ће израдити програм актуелних. питања и у циљу њиховог решења прикупити сараднике према сопственом избору. Тиме, што ће остварење програма спроводити сваки управник секције самостално, омогућиће се свакоме од њих да слободно и у потпуности развија своје организаторске способности.

Читав низ задатака спада у делатност Педагошког центрума. Ту долази пре свега испитивање детета и све што са тиме стоји у вези, као проучавање васпитних услова, социјалне средине, метода, основа, школске организације, архитектонске и естетичке стране школских зграда итд.