Učitelj

Педагошки центрум у Чехословачкој 531

Тежња је да се организују и огледне школе у Чехословачкој. Њих данас има у приличном броју, а о томе није скоро ништа познато ни учитељској ни неучитељској јавности, нити се користе резултати њиног рада.

Наставнике треба упознати „са сваким корисним педагошким радом, тај се рад мора систематски организовати и -огледне раднике помагати стручно а по потреби и материјално, скупљати њихове постигнуте резултате, проверавати их и о њима обавештавати јавност. Ово заиста неће бити лак посао. Али ипак ће се искреним тежњама свих фактора, које · Педагошки центрум уведе у живот, моћи да остваре постав__ љени задаци.

По времену ће се свакако установити и научни завод, који ће се уредити по угледу на сличне институције на страни, у коме ће се моћи резултати и огледи рада да проверавају научним методама.

Као што се види Педагошки центрум намерава да развије велику интензивну и екстензивну делатност.

Унутрашња делатност односиће се у главном на студију разних проблема наставних и васпитних на које укажу појединци, или које само време истакне на дневни ред.

А екстензивна делатност Педагошког центрума распростираће се на иницијативу, информацију и пропаганду.

Педагошки центрум ће морално и материјално потпомагати и потстицати сваки користан педагошки рад и покрети одржаваће их увек на достојној висини.

У погледу информативног рада Педагошки центрум намерава да приређује повремена предавања, А и изложбе, а по потреби стручне анкете и скупове.

У пропагандистичком смислу дејствоваће у главном путем штампе,

Желети је да се повољно заврше започети преговори о издавању сопствене педагошке ревије (спајањем неколико досадањих педагошких часописа), у којој би Педагошки центрум публиковао резултате свога рада, давао импулс и потстрек за рад и био највиши форум стваралачког рада на пољу наставе и васпитања школске омладине.

Да би Педагошки центрум био у могућности да оствари своје задатке, пре свега треба да буде потпомогнут од јавних функционера који се баве педагошким питањима.

Досадањи несистематски рад није давао повољне резултате. Потребна је једна незванична централна институција која би све изворе педагошких идеја и покрета сливала у једну моћну реку систематског педагошког рада.

Другим чиниоцем, без кога се такође не може очекивати успешан рад Педагошког центрума, јесте: сарадња чланова.