Učitelj

В) Нове књиге и листови 555

није победио њихов данас у опште познати појам о васиони. Они, који су проповедали верску толеранцију после тридесетогодишњег рата, више су учинили за прогрес него стогодишњи напади противу богословаца. Позив за социјалну правичност, један од главних прогреса новог времена, био је од стране цркве спочетка тако угушиван, да је се образовало традиционално непријатељство социјалиста према вероисповести, која се данас, после отвореног покајања од стране цркве, једва нешто мање смањује. Слично томе тешко је се ослобађао учитељ од некадашњег положаја упола црквењака, а школа црквене инспекције.

Даље, у овом броју, „Учитеља“ доноси се значај подмлатка Црвеног крста, као хумане установе, и истиче се, да се што свечаније прослави, ове године, десетогодишњи јубилеј ово установе. Остале странице овога органа удружених чехословачких учитеља највише заузима рад њихове унутрашње организације.

Јов. М. Поповић

В) Нове књиге и листови

Момчило Милошевић: Гасма из Париза. Издавачка · књижарница Геце Кона, Београд. 1931.

У овој књизи писац г. Момчило Милошевић, ·начелник Општег оделења Мин. просвете и наш познати писац описује Париз и живот у њему на један врло жив и занимљив начин, да је књига врло пријатна за читање. Садржина вас у мислима преноси у живот париски и као да гледате оне типове и објекте који се описују. Књига је украшена оригиналним цртежима Љ. Ивановића, једнога од наших најбољих сликара. Препоручујемо ову г. Милошевићеву књигу читаоцима „Учитеља Здравље, орган Југословенског друштва за чување народног здравља. Свеска за јануар 1931 године.

Јануарском свеском за 1931 г. ушао је овај наш часопис у двадесетпрву годину свога излажења. Толико година „Здравље“ служи здравственом просвећивању и поучавању нашег народа. Иако врло потребно нашем народу, јер су поуке о здрављу, том највећем богаству, нашем народу потребније него ишта друго, ипак је овај лист долазио у кризу и претила му је опасност да престане. Колика би штета била због тога знају само они, којима лежи на срцу здравствени напредак нашега народа. И ти људи, који знају важност овога листа за народ, решили су се на извесне жртве и не само