Učitelj

556 Учитељ

да нису допустили да лист пропадне, већ су га још и повећали и технички одлично опремили. Лист „Здравље“ треба да прима свака наша кућа. Исто тако свака школа. Цена му је 20 динара годишње. Претплата се шаље администрацији „Здравља“, Београд, Зелени Венац 1

Братство, издање Друштва Св. Саве. Књига 40, 1931 г.

У овој књизи су чланци: Карађорђев устанак, од проте Стеве Димитријевића; Кавурска вера, приповетка од Зар. Б Поповића; Српско сликарство средњега века, од Рг. Влал Р. Петковића; Наши под Арбанасима и Грцима, од Ог. Јов. Хаџи Васиљевића; Стеван Јовановић, од Драг. Страњаковића; Милош С. Милојевић, од Пг. Јов. Хаџи Васиљевића; Драгушин Ј. Илић, од Реље 3. Поповића; Логибија Раге из Фере, од Ог. Душана Пантелића; Грбови наших заслужних покојника, од генерала Ив. С. Павловића; Поменик Друштва Св. Саве и Друшшвени рад. Издање ове књиге потпомогнуто је из Задужбине Ленке Бељинице. Уредник Ог. Јован Хаџи Васиљевић, секретар Друштва Св. Саве. Ова књига каои ранија издања може се добити у Друштву Св. Саве, Београд, Принца Евгенија бр. 2 и у свима књижарницама у Београду.

Мом! Дуоћ, лист за безалкохолну културу. Излази у За: гребу, Мирогојска цеста 4, соба 205. Уредник Рг. Вук Врховац.

У јануарском броју за 1931, у уводном чланку лист образложава потпуну апстиненцију као основно начело трезвењачког покрета. Осим тога доноси чланак Пг. Милера из Берна: Пољопривреда и борба против алкохола, и Ангела Церквеника из Љубљане: Повратак.

У рубрици Антиалкохолни покрет у Југославији поред разних вести о раду појединих организација објављено је оснивање _ клуба југословенских лекара апстинената и многих других нових друштава, а осим тога је одређено и радно време за овогодишњу прославу трезвености од 26 априла до 6 маја и за четврти југословенски конгрес трезвености у Београду од 3—5 јула.

Рубрика Привредни преглед доноси читав низ чланака о безалкохолној индустрији и преради воћа и осврће се на помоћ Министарства пољопривреде и управе Дунавске бановине, виноградарским задругама тражећи, да се она употреби у првом реду за набавку справа за безалкохолну прераду грожђа.

Међу белешкама истиче се извештај о стању покрета у Чехословачкој и о конгресу трезвености у Пољској.

Лист излази месечно. Претплата за 6 бројева (једну књигу) износи 10 динара и шаље се Администрацији листа.