Učitelj

В) Нове књиге и листови 557

Препоручујемо га нарочито за школске књижнице, како би наставници могли у њему наћи лепих поука и података за своја предавања ученицима и народу противу употребе алко холних пића.

Мигођић, књижевни лист нашег младог нараштаја. Излази у Суботици, месечно, осам пута за време школске године. Издавач Суботичко учитељско друштво, а уредник Милош С. Матовић. Лист се штампа ћирилицом и латиницом и веома је подесан за дечју лектиру. Претплата 10 дин. годишње и шаље се на адресу: „Мирољуб“ — Суботица.

2уопсек, [15 5 родођат! ха з/оуепзко тјафпо. Излази у Љубљани, РгапабКкапзка 6. Уредник Рг. Раџе1 Кап.

Овај словеначки лист излази већ 32 године. Доноси за нимљиву садржину увек пропраћену лепим и интересантним цртежима, што све значи да је лист за децу која га могу читати — примамљив. Претплата је 30 дин, годишње. Наруџбине се не примају ако се не пошље и претплата.

Зорица, дечји лист, издање Југословенског учитељског удружења, секције Београд. Уредник Милан В. Поповић, претседник Београдске секције.

Фебруарски број од ове године доноси лепу насловну

слику, затим песму „Зима“ од Д Ј. Ф. па „Три јунака“ басну М. Вукасовића, „Како су постале висибабе“ бајку од Данице Бандић, „Пловке“ песму В. Н. Вилимановића, „Шароња“ лепу причу Драге Радотић, песму Млађинца „Циганска утеха“, „Рањени пас“, превод Станка Првановића, „Црно чудо“, од Мате Ловрака, леп опис „Стиг“, „Растанак с лутком“ од Златка Шпољора, „Мали Ханс из Харлема“ од Ч.М. Милићевића и скривалицу „Кога вреба лав“. Садржина свеске је врло лепа и одговара дечјем схватању и интересовању. Деца која знају за „Зорицу“, уопште једва чекају да изађе број. Препоручујемо „Зорицу“ и оним наставницима чији је ученици из буди којих разлога још не добијају. : Било би врло добро кад би сви ученици основних школа, бар на територији Секције која лист издаје, примали „Зорицу“ и то употребљавали као лектиру. Лист би се могао употребити и место читанке. У монгим модерним школама и не постоје више чиганке у овом смислу као код нас, које убијају интерес за читање, већ дечја лектира која се мења и не ствара досаду. Претплата за „Зорицу“ је незнатна — 10 дин. годишње и шаље се Благајнику „Зорице“, Учитељски Дом, Београд.

„Предавач“, лист за основну наставу и школски живот. Издање југословенског учитељства секција Београд, Уредник