Učitelj

558 Учитељ

Ал. Ђ. Лукић, школски надзорник у Београду. — „Предавач“ доноси чланке за унапређење школске праксе. Уз то и потребна теоријска објашњења школске праксе, затим радове за бољу школску администрацију. Чланци „Предавача“ су уопште у модерном духу у колико је то могућно и „Предавач“ треба да прима свака основна школа за своје наставнике. Лист је препоручен од надлежних. Вуј. Петковић

ХРОНИКА

Помоћник Мин. просвете. — Указом Њ. Величанства Краља постављен је за помоћника Министра просвете Рг. Федор Никић, професор универзитета у Суботици.

Г. Никић је професор права. Из те области научне познато је његово дело „Локална управа Србије у 19 и 20 веку. Затим писао је иу Архиву за правне и друштвене науке и др. Сем тога г. Никић важи као познавалац питања уговора о миру особито оног дела који третира мањинска питања.

Успех из националних предмета. — Министарство просвете објавило је распис по коме су сви наставници основних школа дужни нарочиту пажњу да обрате на обраду националних предмета у основној школи. Ако неки наставник“ не би показао одличан успех из ових предмета, не може бити оцењен одличном оценом ма да му је успех из осталих предмета одличан.

Школа Краља Александра 1. — Место порушене старе Теразијске основне школе у Београду, на истом месту подигнута је и 24 јануара 1931 год. освећена нова, модерна основна школа, која је по одобрењу Њ. В. Краља названа Школа Краља Александра 1. По техничкој страни и унутрашњем распореду школа одговара у свему модерним захтевима и може се поредити са модерним зградама на страни. Пројекти за ову школу израђени су у Архитектонском отсеку техничке дирекције београдске општине. Школа располаже са једним · сутереном, једним приземљем и са још два спрата, покривајући површину од 900 кв. м. и обухватајући запремину од 16 хиљада кб. м. Изнад другог спрата има 200 кв. м. велику терасу за сунчање деце, а у приземљу, осим простора за грејање и станова за послугу, има школску кухињу са ручаоницом, лекарску амбуланту и купатило. Школа располаже са 12 учио-