Učitelj

Хроника 559

ница, свечаном салом и потребним канцеларијама. Са свима инстал. цијама стаје 4,716 940,78 динара. За овако лепу школску зграду захвалност припада београдској општини. Желимо да ова модерна школска зграда буде и модерно уређена и да се у њој изводи настава у модерном духу.

Помен Даворину Трстењаку. — 10 фебруара тгг. за"вршило се 10 година од смрти великог југословенског родољуба и учитељског великана Даворина Трстењака. У знак сећања и помена Извршни одбор југословенског учитељског удружења у Београду обавио је у Учитељском Дому свечану седницу посвећену Даворину, на којој је претседник Учитељског удружења г. Милан Рабреновић, говорио о раду и значају његовом.

Радио-секција београд. учитељ. збора — Иницијативом управе Радио-Београда образована је у Београду Радио-секција Удружења Ј. У. У., у чији састав су ушла четири члана београдског учитељског збора са његовим претседником, као и два члана Извршног одбора У. Ј: У. Задатак је ове Радио-секције ла организује нарочите радио-часове за ученике основних школа, који ће бити испуњени предавањима и концертима за децу. Биће по два оваква часа недељно, а трајаће 30 до 60 минута. Радио секција У. Ј. У. упутила је нарочити проглас учитељству, позивајући.га на сарадњу. Радио-часови почињу од 1 марта ове године.

У част Достојевског. — 10 фебруара 1931 г., поводом педесетогодишњице од дана смрти Феодора Достојевског, великог књижевника и филозофа, приредио је Савез руских књижевника и новинара свечану седницу у сали Новог универзитета. Сала је била препуна света који је дошао да се поклони сени великог романсијера и учетеља. Према објављеним извештајима сличне седнице у част успомене на Досто"_јевског обављене су у целом културном свету.

Одликовање. — На предлог Министра просвете Пољске Републике, пољска влада одликовала је у јануару т.г. орденом Полонија Реститута г. г. Владу К. Петровића, бив. претседника Југословенског учитељског удружења, Вељка Рамадановића, управника Дома слепих у Земуну и Вујицу Петковића, учитеља и уредника „Учитеља“. Именовани наши другови радили су на стварању веза са пољским учитељством.

Стогодишњица од рођења Јована Ристића. — 13 фебруара (31 јануара по старом) 1931 године навршило се 100 година од рођења великог државника пок. Јована Ристића.