Učitelj

Темпераменти и њихов значај у васпитању детета – 603

увучене у себи природе, али и одвећ нежне и осетљиве природе. Он је за спољни свет врло мало пријемчив и живи својим посебним и усамљеним животом. Он је често и мрзовољан, те се клони друштва а тако исто и лаког и сјајног живота. Пун је сумње према свакоме, те због тога и при најсрдачнијем држању људи мисле да се ту крије потсмех и зла воља према њему. Али може бити веран и одан до пожртвовања, кад з3аволи некога. Тада је одвећ поверљив и искрен. Удубљивање у утиске и ствари око њега води га у дубока размишљања, прожета дубоким осећањима, пуним тешке сете. Он се радо бави предметима који намећу озбиљно и напорно мишљење, те може о једној ствари или идеји да размишља дуго и дубоко. Он све дужности и обавезе које прими на себе, испуњује са ретком савесношћу, предавајући се сав томе. Међу меланхоличарима налазе се најчешће математичари и философи, а тако исто и људи утаначених осећања: музичари, песници, и други уметници. Меланхоличари су били: Сократ, Платон, Аристотел, Кант, Питагора, Арихмед итд. Меланхоличар је песимистички расположен, прожет сав сентиментализмом.

Меланхолично дете је нежног и танког саства тела, погнутог стаса, бледог и изразитог лица и тромог, више заморног хода и држања. Оно располаже тихом и дубоком реакцијом свог дубског осећајног живота. Њега је врло тешко узбудити и покренути за што, али, када се већ узбуди за што, онда осећа дубоко и болећиво, а ради савесно и предано. Осећања су му тиха и дубока, баш као и све остале животне манифестације. Ум му је оштар, а мишљење — дубоко. Код њега је уметнички смисао јако развијен. Дружење му доноси више бола и разочерења, него ли радости и пријатности, јер га због његове тихе и сањалачке природе често косне дубоко и најмање ситница и прожме болом и најнежнија другарска шала. Воља му је слаба, нарочито у часовима разочарења, али може бити и врло јака и трајна, када се нечем нада или чим загреје. Малодушно је. Избеггва другу децу, али кад заволи некога свог друга, воли га нежно, искрено и одано. Исто тако када се одушеви нечим оно може постати читавим малим херојем и мучеником. Меланхоличко дете нерадо улази у игру, али када већ уђе у игру, онда јој се потпуно предаје и проживљује је дубоко. Такво дете, при тактичном васпитању и поступању с њим, може се развити до ретке интелектуалне и моралне висине.

Најзад, да би што пластичније претставили различите темпераменте, послужићемо се Ходовјецкивим приказом темперамената. Он је, наиме, ставио четири човека различитих темперамената пред једну узбудљиву уметничку слику. При посматрању те слике: један плаче, други стеже песницу и удара ногом, трећи се тужно сав уноси у слику, а четврти је хладно и