Učitelj

604 Учитељ

равнодушно посматра. Тројица, притом, стоје, док четврти седи. Мз овог фигуративног претстављања могу се врло лако сазнати њихови темпераменти. Први је сангвиник други је холерик, трећи је меланхолик, а четврти је флегматик. Онај што. стоји за време посматрања слике јесте такође флегматик.

УН

Редак је случај, да се који од ова четири темперамента налази у једном човеку чист и неизмешан са осталим темпераментима. Напротив, у сваком човеку, поред једног јаче израженог темперамента, има понечег и од других темперамената. ·

Узима се, да детињству највише одговара сангвинички темпераменат; младости у доба пубертета — меланхолички, а доцније — делом холерички, делом меланхолички. Зрелом ч0веку такође одговара делом холерички, делом меланхолички темпераменат, док старости одговара флегматички темпераменат. Али и ту, дабоме, има отступања која зависе било од пеинхофизичких диспозиција појединаца, било од климе, земљишта, пола, болести, социјално-економских прилика итд...

ЈЊуди су по својим основним психофизичким диспозицијама или оптимистички, или песимистички расположени. А њихов осећајни и вољни живот (афекти, расположења и воља) манифестује се или брзо, или споро, или јако (знатно), или слабо (незнатно). Према тим основним расположењима, као и према брзини и јачини осећајног и вољног живота, могу се различити темпераменти претставити оваквом психолошком шемом :

Холерик је песимистички афектни човек;

Сангвиник је оптимистички афектни човек;

Меланхолик је песимистички човек тихог расположења; и Флегматик је оптимистички човек тихог расположења.

Међутим, вредност једног човека не зависи само од његовог темперамента, већ и од његовог карактера и његових чисто духовних диспозиција и способности. Сва та три момента у једном човеку чине, дакле, вредност тога човека и одређују екупа индивидуалитет (личност) тога човека. Отуда, под утицајем јаке личности, нарочито јаког карактера, може један меланхоличар постати дубоким идеалистом дела, један флегматичар увек добромислећом добричином, један сангвиничар ретко савесним и пожртвованим човеком, а један холеричар не само одлучним и енергичним, већ и сталоженим човеком. Међутим, под утицајем слабе личности, нарочито слабог карактера, меланхоличар може постати џандрљивим човекомрсцем, сангвиничар лакоумним и површним човеком, флегматичар лењивцем коме је све равно до Косова, а холеричар ћудљивим и напраситим етрасником.