Učitelj

Циришки учитељи о бечким школама 617

У даљем излагању извештај црта неке типичне појаве у бечким школама. У томе највећем делу извештаја износе се опажања о принципу рада, о разреду као животној и радној заједници и о укупној настави, а затим се излажу запажени резултати у настави појединих предмета. С нарочитом похвалом се цртају сви запажени успеси како у редовној школи тако и у забавиштима и одељењима за недовољно развијену децу. Разуме се да су и опажања која нису задовољна али покрећу на обазривост и дубље проучавање такође дошла до израза. Ме се нећемо упуштати у опширније навођење тих опажања. Правилан суд о њима може се добити само после личног посматрања тога рада. ·

Као поуку из свега што се запазило извештај истиче да

" бечка школска реформа претставља један велики замах који обухвата и целину и који је у почетку одбијао сваки компромис. Извесно враћање несумњиво се опажа. Вредности које су у почетку пренагљено одбачене поново се придодају, а да се тиме потпуно модерна основа не одлаже битно.

Из разумљивих разлога скреће се на крају пажња да се не потцењује лагано, обазриво корачање унапред које циришка народна школа показује у свом скоро стогодишњем развитку. Посматрања, учињена у Бечу, делују као квасац који покреће масе. Множина проблема намеће се. Од свих наведених ми бележимо неке:

1. Педагошки институт као средиште педагошког реформног рада (оснивање његово у Цириху стоји пред остварењем).

2. Даље образовање учитеља на Педагошком институту.

3. Укупна или предметна настава 2

4. Еластични наставни план у интересу јединства.

5. Школска књига или разредне серије (читанка или списи. за младеж)>р

6. Шта је дисциплина >

7. Захтеви естетике у саобраћају с децом.

8. Уметност као васпитно средство итд.

Извештај се завршава напоменом да циришки учитељи свакако не мисле да просто пресаде појаве у бечким школама. „Нико од учасника није се с пута у Беч вратио кући с готовим рецептима, али многи ће свој досадањи рад да провере. Главна вредност овог научног путовања састоји се у истицању виталних проблема, оживљавању плодних мисли и готовости за разумни реформни рад. У овом правцу има велико дело Беча. интернационалну важност и нагони на поштовање и захвалност“.