Učitelj

618 Учитељ

Овим последњим речима у извештају не треба ништа ни додати ни одузети. У низу многих и разних предлога за реформу једне успешно спроведене реформе заиста може само да привуче сваког стучњака и школског радника који свој досадањи рад не правда једино тиме што је он, рецимо, 20 или 30 година радио на свој начин, па „није било рђаво“.

Како се предају правила хигијене у материнским школама у Аустрији

«Путна белешка једног члана Секције подмлатка црвеног крста секретаријата лиге)

Милица Цветковић

Настава из хигијене, која се даје деци, допушта две различите фазе: ради се у ствари о томе, да им се пре свега по-. каже вредност чистог ваздуха, који улази кроз широм отворен прозор, затим да се учини, да та знања прилагоде у свакидашњем животу. Ја сам данас посетио једну материнску школу у Грацу, где сам нашао децу од четири до пет година пуну одушевљења због отворених прозора. Она су певала о њиховим "благодетима, репродуковала их у својим цртежима и старала се, да удишу дубоко чист ваздух, који струји по разреду.

Сви малишани вршили су моделовање, вежбање, које се не може довољно препоручити, јер оно даје деци више стрпљења и више умешности. Ови малишани били су озбиљно зау"Зети репродуковањем предмета, који нам допуштају да свако Јутро посматрамо правила чистоће: један комад сапуна (у чему успевају без муке и најнеумешнији), једну кутију за сапун, лавор, бокал, каду и кову; овај последњи предмет је снабдевен једном лепом дршком, рад веома компликован чак и за најумешније.

За то време одрасла деца изрезују хартију у боји и лепе фигуре онако исто, као што су израђене и у албумима. Посма"трајући пажљиво ове композиције сасвим нарочите и пратећи објашњења, која вам даје уметник, вама се чини, као да ра"спознајете неку малу сцену. Исто тако схватате наједанпут, да је један мали бели ваљак, стављен доле у један угао, у ствари "неко дете, које лежи болесно. Око њега, на поду, разбацане у нереду, налазе се његове играчке, његове ципеле, његова кашика, једна изврнута столица и један тањир. Једна стара метла стоји према постељи. Прозори и капци су затворени. Како хоћете, да једно дете буде здраво усред толике нечистоће и толиког нереда»

Насупрот томе видите другу слику. Једна беба пуначка и румена, игра се у једној чистој соби проветреној помоћу два прозора широм отворена и осветљена сунчаним зраком.