Učitelj

Један покушај комплексне наставе 59

Људи су, децо, измислили да праве слатко вино у коме нема алкохола и то вино треба да се пије. Оно је здраво и хранљиво.

Кафеџије и хотелијери плаћају бановини по сваком литру по 1 динар, а држави по 0.50 динара. То је такса коју плаћају, а за толико они повисе цене пићу. Ко онда плаћа ту праксу _Потрошачи. Како се зову радње где се продаје месо — Месарске радње. Пошто је говеђина» А свињетина» Да ли месари плаћају какву таксу, видите у вашим свескамар — Плаћају по 1 динар од ки: лограма. Та такса, децо, зове се, аренда (записати). Они за тај динар повисе цену месу. Ко онда у ствари плаћа арендуг — Потрошачи. ;

Како се зову радње где се продају тканине, крагне, машне и др.2 — Мануфактурне радње. (Записати). Да ли се та роба мери теразијама» — Не, него метром. Ги П Анализа и синтеза. Ево, децо, ово је метар. Можемо ли ми овде да меримо тканине» Не, јер их немамо. Шта бисмо могли мерити метром»> Мерићемо учионицу. Изађи ти! Мери колико је учионица дугачка! Хајде, ти, колико је широка» А колико је висока» (Ово радимо помоћу мотке коју прво измеримо). Измери овај канап метром. Колико је ду“ гачакр> Измери овај прут. Колико је дугг — Један метар. Пазите, децо, ја ћу овај прут да исечем на десет једнаких делова. Види јесу ли једнаки. Сваки овај део зове се десиметар (Записати). Покажем и на зиду метар подељен на 10 делова и поред њега засебан десиметар. Хајде ти изброј колико има деловаг — Десет. Како се зову ти десети делови» — Десиметри. Колико је десиметара у 2 метра А у 5 мет. А у 7 м. Колико је метара у 20 десиметара А у 60 десиметарар Итд...2 Покажем метар од хартије и изделим на десиметре. Затим покажем десиметар од прута или од хартије. Ја могу овај десиметар да поделим на 10 делова. Исечем прут и хартију на једнаке делове. Изброј ти колико има тих малих делова. Сваки овај део зове се сантиметар (Запишите). Колико је сантиметара у десиметруг А у 2 десиметраг А у 8 десиметара2 А у 10 десиметара» Колико је десиметара у 30 сантиметараг А у 50 сантиметара, колико је десиметара» Колико је сантиметара у 2 м» Ду 4 метз А у 1, мет.2 итд.

Један сантиметар може се поделити на десет ситних делова. Ти су делови означени краћим линијама. Покажем на лењиру. Ти се делови зову милиметри (Записати). Колико је милиметара у 2 сантиметра» А у 52 У 7 сантиметра» итд. Колико је милиметара у 2 десиметрар А У 3, 4, 6, 8, 7, 9, 10 десиметара» Колико је милиметара у 1 метру Ду 2, 3,4... 9 м>

Напишем на табли: деси, санти и мили и објасним да су то латинске речи и значе: десети, стоти и хиљадити део нечега. (Записати). Понови се то неколико пута.

Ш Поређење. Шта смо мерили метром»> — Дужину, ширину и висину. Шта је веће, метар или десиметарр За колико је већи